Yaya Toure

72
Yaya Touré
Yaya_Touré

Yaya Toure Ejen mendakwa pelanggan telah menjalani perubatan di London.

Ejen Yaya Toure telah menyiarkan mesej rahsia di Twitter yang mendakwa antarabangsa Ivory Coast telah meluluskan perubatan di London.

Urusan Yaya Toure di Etihad tamat pada awal musim panas ini ketika dia mengakhiri perselingkuhan lapan tahun dengan kelab dalam gaya – memenangi gelaran Liga Perdana ketiga dalam fesyen yang memecah rekod.

Bekas pemain midfielder Barcelona itu belum mengumumkan di mana dia akan bergerak ke depan, tetapi ejennya menjatuhkan petanda besar pada petang Selasa menunjukkan berita masa depannya sudah hampir.

Dia mengesahkan: pemain tidak bergerak ke West Ham atau Crystal Palace dalam jawatan susulan.

Pengurus West Ham, Mauricio Pellegrini telah mengesahkan perpindahan kepada ejen bebas, yang dia memenangi Liga Perdana bersama dengan Manchester City.

Kelab East End, menurut laporan, sebelum ini dianggap melakukan langkah untuk berusia 35 tahun itu.

Pada bulan Mei, ejen Yaya Toure memberitahu Sky Sports News, kliennya berminat untuk kekal dalam Liga Perdana selepas meninggalkan City, mendedahkan dia akan membayar balik setengah gajinya jika kelab barunya tidak puas dengan persembahannya.

“Yaya Toure adalah fit dan terdesak untuk membuktikan dia masih pemain tengah terbaik dalam Liga Perdana,” kata Seluk.

“Ivory Coast tidak akan berada di Rusia untuk Piala Dunia dan musim depan dia akan menjadi fit, berehat dan lebih kuat dari sebelumnya.

Dia gembira menerima perjanjian satu tahun untuk tinggal di England. Dan jika kelabnya tidak berpuas hati dengan persembahannya, dia akan membayar separuh gajinya, atau kelab itu boleh membatalkan kontraknya dengan segera, tanpa pampasan. ”

Toure memenangi tiga gelaran Liga Perdana, tiga Piala EFL dan Piala FA merangkul 315 penampilan untuk City, mencatat 79 gol, sejak menandatangani dari Barcelona lapan tahun lalu.

Player Profle:

Gnégnéri Yaya Touré (lahir pada 19 Mei 1983 di Bouaké, Côte d’Ivoire) biasanya dikenali sebagai Yaya Touré. Dia merupakan pemain bola sepak nationals Côte d’Ivoire yang mana sekarang bermain di salah satu kelab Liga Perdana Inggeris, iaitu Manchester City. Dia dan saudaranya Kolo Touré, beragama Islam.

Olympiacos:

Toure bergabung dengan Olympiacos pada tahun 2005. Dia digelar “Patrick Vieira yang baru” oleh abangnya, Kolo Touré. Persembahan beliau sangat mengesankan dan menarik minat banyak kelab-kelab.

Monaco:

Setelah mewakili Côte d’Ivoire dalam Piala Dunia 2006, Yaya Touré telah ditandatangani oleh salah satu kelab asal Perancis [Ligue 1]], iaitu AS Monaco pada bulan Ogos 2006. Yaya mempunyai hubungan sulit dengan pengurus penandang, László Bölöni, dengan Yaya mendakwa Bölöni enggan bermain dia dalam kedudukan tengah pilihannya. Bölöni telah lama dipecat dengan Monaco merana kedua dari bawah dalam liga.

Laurent Banide digantikan kepada dia dan Yaya menjadi pemain yang berpengaruh pada separuh kedua musim ini, menjaringkan lima kali untuk membantu kelab jarak jauh keluar kesukaran penyingkiran. Yaya telah menubuhkan dirinya sebagai pemain utama, dan dengan faedah dari seluruh Eropah dia memutuskan untuk bergabung dengan FC Barcelona pada musim panas tahun 2007.

Kerjaya senior

Tahun Pasukan Kmncln
2001-2003 Beveren 70 (3)
2003-2005 Metalurh Donetsk 33 (3)
2005-2006 Olympiacos 26 (3)
2006-2007 Monaco 27 (5)
2007-2010 Barcelona 74 (4)
2010- Manchester City 70 (14)

 

Pasukan kebangsaan

2004- Côte d’Ivoire 67 (10)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here