Valencia CF

59
Valencia CF Logo

Valencia Club de Fútbol (Sepanyol: [balenθja kluβ ðe fuðβol], Valencia: Valencian Club de Futbol [valensia klub de fubbɔl], juga dikenali sebagai Valencia CF, Valencia atau Los Che) adalah kelab bola sepak Sepanyol yang berpusat di Valencia. Mereka bermain di La Liga.

Valencia CF telah memenangi enam gelaran La Liga, tujuh gelaran Copa del Rey, dua Piala Fairs Inter-Cities (pendahulu ke Piala UEFA), satu Piala UEFA, satu Piala Pemenang Piala UEFA dan dua Piala Super UEFA. Mereka juga mencapai dua pusingan Liga Juara-Juara dua kali berturut-turut, kalah kepada saingan La Liga Real Madrid pada 2000 dan Bayern Munich menerusi penalti selepas seri 1-1 pada 2001. Valencia juga merupakan anggota kumpulan kelab bola sepak Eropah terkemuka G-14 . Keseluruhannya, Valencia telah mencapai tujuh kejohanan utama Eropah, memenangi empat daripada mereka.

Valencia diasaskan pada tahun 1919 dan telah memainkan permainan rumah mereka di Mestalla 49,500 tempat duduk sejak tahun 1923. Mereka akan berpindah ke Nou Mestalla 75,000 tempat duduk di barat laut bandaraya pada tahun 2013, tetapi tarikh perpindahan terakhir ditangguhkan sementara stadium masih dalam pembinaan.

Valencia mempunyai persaingan yang sengit dengan rakan sepasukan Valencian Villarreal, dengan siapa mereka bertanding di Derbi de la Comunitat. Persaingan semakin didorong oleh fakta bahawa mereka adalah dua kelab paling berjaya di rantau ini. Valencia juga mempunyai persaingan lama dengan Levante, juga terletak di bandar Valencia, dengan dua kelab lain di rantau Valencia, Hércules dan Castellón.

Valencia CF adalah kelab bola sepak yang paling disokong ketiga di Sepanyol, di belakang Real Madrid dan Barcelona. Ia juga merupakan salah satu daripada kelab yang terbesar, dengan lebih daripada 50,000 pemegang tiket musim dan 20,000 lagi pemegang tiket musim di senarai menunggu, yang boleh ditempatkan di 75,000 baru stadium stadium.

Selama bertahun-tahun, kelab itu telah mencapai reputasi global untuk akademi belia mereka, atau “cantera.” Produk akademi mereka termasuk bakat bertaraf dunia seperti Raúl Albiol, Andrés Palop, Miguel Ángel Angulo, David Albelda, Gaizka Mendieta dan David Silva. Bintang semasa permainan yang telah menamatkan pengajian dalam beberapa tahun kebelakangan ini termasuk Isco, Jordi Alba, Juan Bernat, José Gayà dan Paco Alcácer.

Kemunculan Valencia CF sebagai gergasi bola sepak Sepanyol

Perang Saudara Sepanyol menghentikan perkembangan Valencia hingga 1941, ketika mereka memenangi Copa del Rey, mengalahkan Espanyol pada final. Pada musim 1941-42, kelab itu memenangi gelaran juara La Liga pertamanya, walaupun memenangi Copa del Rey lebih terkenal daripada kejohanan pada masa itu. Kelab ini mengekalkan konsistensinya untuk menawan gelaran liga sekali lagi pada musim 1943-44, serta edisi liga 1946-47.

Pada tahun 1950-an, kelab gagal mensimulasikan kejayaan tahun 1940-an, walaupun ia berkembang sebagai sebuah kelab. Penstrukturan semula Mestalla mengakibatkan peningkatan kapasiti penonton kepada 45,000, sementara kelab itu mempunyai beberapa bintang Sepanyol dan asing.

Pemain-pemain seperti pemain antarabangsa Sepanyol, Antonio Puchades dan pemain Belanda, Faas Wilkes bermain di Mestalla. Pada musim 1952-53, kelab itu selesai sebagai runners-up di La Liga, di belakang Barcelona. Pada musim berikutnya, kelab itu memenangi Copa del Rey yang ketiga, kemudian dikenali sebagai Copa del Generalísimo.

Valencia CF mengalahkan pemain Barça 3-0 di final di hadapan 110,000 penonton di Estadio Chamartín, tempat asal Real Madrid. Tahun 1950-an juga menyaksikan persaraan kelab hebat seperti Salvador Monzó, Vicente Asensi, Amadeo Ibáñez, Antonio Puchades dan Pasieguito.

Sambil mengelola bentuk liga yang berbeda di awal 1960-an, klub ini sukses di Eropa pertama dalam bentuk Piala Fairs Antar Kota (piala Piala UEFA). Pada musim 1961-1962, Valencia mengalahkan Barcelona di final. Edisi 1962-1963 dari final Piala Hiburan Antar Kota mengadu Valencia melawan klub Yugoslavia Dinamo Zagreb, yang juga dimenangkan oleh Valencian. Valencia kembali ke perlawanan akhir Piala Inter-Cities di musim 1963-64, tetapi kalah 2-1 oleh Real Zaragoza.

Mantan dua kali pemenang penghargaan Pemain Terbaik Eropah Tahun itu Alfredo Di Stéfano diangkat sebagai ketua jurulatih pada tahun 1970, dan segera mengilhami pemain baru untuk kejuaraan La Liga keempat mereka dan pertama sejak tahun 1947. Ini memastikan Valencia lolos keunggulan pertama untuk Piala Eropa berprestij, diperebutkan oleh pelbagai juara domestik Eropah.

Valencia mencapai pusingan ketiga dari kompetisi 1971-72 sebelum kehilangan kedua perlawanannya kepada Juara Hungaria Újpesti Dózsa. Pada tahun 1972, klub ini juga menjadi runners-up di La Liga dan piala domestik, kalah dari Real Madrid dan Atlético Madrid. Pemain paling terkenal di era 1970an termasuk gelandang Austria Kurt Jara, pemain depan Johnny Rep dari Belanda, gelandang Jerman Barat Rainer Bonhof dan pemain depan Argentina Mario Kempes, yang menjadi pencabar utama La Liga selama dua musim berturut-turut pada 1976-77 dan 1977 -78.

Valencia akan pergi untuk memenangi Copa del Rey lagi pada musim 1978-79, dan juga menjuarai Piala Pemenang Eropah pada musim berikutnya, setelah mengalahkan Arsenal Inggeris di final, dengan Kempes mempelopori keberhasilan Valencia di Eropa.

Stadium Valencia CF

valencia cf stadium

Valencia CF memainkan tahun pertamanya di stadium Algirós, tetapi berpindah ke Mestalla pada tahun 1923. Pada tahun 1950-an, Mestalla telah disusun semula, yang menyebabkan peningkatan kapasiti kepada 45,000 penonton. Hari ini ia memegang 49,500 tempat duduk, menjadikannya stadium kelima terbesar di Sepanyol. Ia juga terkenal dengan kedalaman yang curam dan menjadi salah satu atmosfer yang paling menakutkan di Eropah.

Sejarah panjang telah berlaku di medan Mestalla sejak awalnya, ketika tim Valencia belum berada di Divisi Primera. Pada masa itu, stadium ini boleh memegang 17,000 penonton, dan pada masa itu, kelab itu mula menunjukkan potensi dalam kejohanan serantau, yang membawa pengurus pada masa itu untuk melaksanakan perubahan pertama Mestalla pada tahun 1927. Jumlah kapasiti stadium meningkat kepada 25,000 sebelum ia rosak teruk semasa Perang Saudara; Mestalla digunakan sebagai kem tahanan dan gudang sampah. Ia hanya akan memelihara strukturnya, kerana selebihnya adalah sebidang tanah yang sunyi tanpa teras dan pendirian yang patah semasa peperangan. Setelah lapangan Valencian diubahsuai, Mestalla melihat bagaimana pasukan berjaya membawa pulang gelaran pertama mereka pada tahun 1941.

Semasa tahun 1950-an, tanah Valencia mengalami perubahan mendalam dalam keseluruhan sejarahnya. Projek itu mengakibatkan stadium dengan kapasiti 45,500 penonton, yang akhirnya menyaksikan kemusnahan banjir pada Oktober 1957 yang timbul daripada limpahan Sungai Turia. Walau bagaimanapun, Mestalla bukan sahaja kembali kepada normalisasi, tetapi juga beberapa penambahbaikan telah ditambah, seperti cahaya buatan, yang dirasmikan pada perayaan 1959 Fallas.

Semasa tahun 1960-an, stadium itu tetap kelihatan sama, sementara pandangan bandar di sekitarnya berubah dengan cepat. Selain itu, tanah pertandingan Eropah pertama, dengan Nottingham Forest menjadi pasukan asing pertama yang bermain di Mestalla pada 15 September 1961.

Dari 1969, ungkapan “Anem a Mestalla” (“Mari kita pergi ke Mestalla”), begitu biasa di kalangan penyokong, mula jatuh ke dalam kelalaian. Alasannya adalah kerana perubahan nama stadium yang dicadangkan untuk menghormati Luis Casanova Giner, presiden yang paling berjaya. Giner mengakui dia benar-benar terharu dengan penghormatan itu, tetapi meminta pada 1994 bahawa nama asal Mestalla kekal.

Pada tahun 1972, ibu pejabat kelab itu, yang terletak di belakang teres bernombor, telah dirasmikan. Ia terdiri daripada pejabat gaya avant-garde dengan dewan trofi, yang memegang bendera pengasas kelab. Pada musim panas tahun 1973, lebih banyak kerusi gol, yang bermaksud penghapusan empat belas baris teres berdiri, ditambah untuk memberikan keselesaan. Pengurusan kelab juga menganggap kemungkinan memindahkan Mestalla dari lokasinya sekarang, untuk mendarat Di pinggir bandar, sebelum memutuskannya.

Valencia CF Stadium MastellaMestalla juga menjadi tuan rumah pasukan bola sepak kebangsaan Sepanyol buat pertama kalinya pada tahun 1925. Ia dipilih sebagai tempat kumpulan pasukan kebangsaan ketika Sepanyol mengadakan Piala Dunia FIFA 1982, dan pada Olimpik Musim Panas 1992 yang diadakan di Barcelona. Semua pertandingan Sepanyol sehingga perlawanan akhir berlangsung di Mestalla, kerana mereka memenangi Emas. Mestalla telah menetapkan untuk pertandingan antarabangsa yang penting, telah mengadakan beberapa Piala akhir, dan juga menjadi rumah Levante. Ground ini juga menyediakan rumah sementara untuk Castellón dan Real Madrid untuk permainan Eropah akibat pembangunan stadium.

Musim 2008-09 adalah musim terakhir di Mestalla, dengan kelab itu berpindah ke stadium 75,000 tempat duduk baru mereka, Nou Mestalla pada masanya untuk musim 2009-10. Bagaimanapun, disebabkan kelab sedang mengalami krisis kewangan, kerja di stadium baru telah berhenti.

Pada 12 Disember 2011, presiden kelab, Manuel Llorente telah mencapai persetujuan dengan konglomerat perbankan Sepanyol, Bankia, yang menginsuranskan keselamatan kewangan untuk meneruskan kerja di stadium baru. Dianggarkan bahawa stadium itu akan disiapkan dalam masa dua tahun dan pada masanya untuk musim 2014-15, walaupun masalah hutang berterusan dan Llorente mengundurkan diri pada 2012 akan mengakibatkan nasib stadium baru sekali lagi di awang-awang sebagai kelab terus mencari cara untuk membiayai penyelesaiannya.

Pada 13 November 2013, Valencia mengumumkan reka bentuk semula yang dikemaskini oleh Fenwick Iribarren Architects. Reka bentuk baru mengurangkan kapasiti kepada 61,500. Ia juga mengurangkan tempat letak kereta bawah tanah dan mengecilkan bumbung penuh reka bentuk asal dan façade yang rumit. Terdapat juga reka bentuk semula hiasan dalaman. Tiada tarikh diberikan apabila pembinaan akan bermula.

Logo Kelawar Valencia CF

Valencia CF Coat of Arms Logo

Valencia dan Kepulauan Balearic ditakluki oleh Raja James I dari Aragon pada separuh pertama abad ke-13. Selepas penaklukan, Raja memberikan mereka status kerajaan merdeka yang dia juga raja (tetapi mereka bebas daripada undang-undang dan institusi Aragon). Lengan Valencia menunjukkan orang-orang James I.

Surat-surat “L” yang dilahisi unik selain perisai telah diberikan oleh Raja Petrus the Ceremonious. Alasannya adalah bahawa kota telah setia (Loyal) dua kali kepada Raja, maka dua kali surat “L” dan mahkota untuk raja.

Terdapat beberapa penjelasan yang mungkin untuk kelawar; satu adalah bahawa kelawar hanya cukup biasa di kawasan itu. Teori kedua ialah pada 9 Oktober 1238, ketika James I akan memasuki kota itu, menaklukkannya kembali dari Moors, kelawar mendarat di puncak bendera, dan ia menafsirkannya sebagai tanda yang baik. Semasa dia menakluki bandar, kelawar itu telah ditambahkan ke tangan.

Pada bulan Mei 2013, dilaporkan bahawa DC Comics telah memulakan kes undang-undang terhadap kelab itu, mendakwa bahawa reka bentuk imej kelawar baru terlalu serupa dengan Batman. Kelab itu mengeluarkan satu kenyataan yang menjelaskan bahawa ia bertujuan untuk menggunakan versi diperkembangkan logo kelawarnya untuk pakaian kasual dan memohon kebenaran dari Pejabat Penyatuan Pasaran Dalaman tetapi permohonan tersebut digugurkan selepas DC Comics memfailkan bantahan, bukan tuntutan mahkamah.

Pemain Valencia CF

No.

Posisi

Nama

Warganegara

Goalkeepers

1GKJaume DomènechSpain
13GKNetoBrazil

Defenders

2DFCristiano PicciniItaly
3DFRúben VezoPortugal
4DFJeison Murillo Colombia
5DFGabriel PaulistaBrazil
14DFJosé Luis GayàSpain
15DFToni LatoSpain
21DFMartín MontoyaSpain
24DFEzequiel GarayArgentina
25DFMouctar DiakhabyFrance
29DFJavi JiménezSpain

Midfielders

6MFGeoffrey KondogbiaFrance
7MFUroš RačićSerbia
8MFCarlos SolerSpain
10MFDaniel Parejo (captain)Spain
17MFFrancis CoquelinFrance
18MFDaniel WassDenmark
20MFFerran TorresSpain
23MFÁlvaro MedránSpain
31MFNacho GilSpain

Forwards

9FWSimone ZazaItaly
19FWRodrigo MorenoSpain
22FWSanti MinaSpain

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here