RasenBallsport Leipzig

74
RasenBallsport Leipzig logo
RasenBallsport Leipzig logo

RasenBallsport Leipzig adalah kelab bola sepak persatuan Jerman yang berpusat di Leipzig, Saxony. Kelab ini diasaskan pada tahun 2009 oleh inisiatif syarikat Red Bull GmbH, yang membeli hak bermain di bahagian kelima SSV Markranstädt, dengan niat untuk memajukan kelab baru itu ke Bundesliga penerbangan terbaik dalam tempoh lapan tahun. Bola sepak profesional lelaki dijalankan oleh organisasi spin-off RasenballSport Leipzig GmbH. RB Leipzig memainkan perlawanan di rumah di Red Bull Arena.

Pada musim pertama pada 2009-10, RB Leipzig menguasai NOFV-Oberliga Süd (V) dan dinaikkan pangkat sebagai juara kepada Regionalliga Nord (IV). RB Leipzig memenangi musim 2012-13 Rantaualliga Nordost tanpa kekalahan tunggal dan dinaikkan pangkat ke 3. Liga (III), kemudian menamatkan musim 2013-14 3. Musim Liga sebagai pelari dan diangkat ke 2. Bundesliga (II ) sebagai pasukan pertama sejak diperkenalkan 3. Liga memenangi promosi selepas hanya satu musim.

Pada 8 Mei 2016,RasenBallsport Leipzig memastikan promosi ke Bundesliga untuk musim 2016-17 dengan kemenangan 2-0 ke atas Karlsruher SC. Setahun kemudian, RasenBallsport Leipzig merebut tempat di Liga Juara-Juara UEFA 2017-18 dengan menamatkan perlumbaan sebagai Bundesliga.

Sebelum melabur di Leipzig, Red Bull GmbH, yang diketuai oleh pemilik bersama Dietrich Mateschitz, mencari tiga setengah tahun untuk lokasi yang sesuai untuk pelaburan dalam bola sepak Jerman. Di samping Leipzig, syarikat itu juga menganggap lokasi di Jerman Barat dan meneroka bandar-bandar seperti seperti Hamburg, Munich dan Düsseldorf.

Syarikat itu membuat percubaan pertama untuk memasuki adegan bola sepak Jerman pada tahun 2006. Dengan nasihat dari Franz Beckenbauer, kawan peribadi Dietrich Mateschitz, syarikat itu memutuskan untuk melabur di Leipzig. Kelab bola sepak tempatan, FC Sachsen Leipzig, pengganti bekas juara Jerman Timur, BSG Chemie Leipzig, telah bertahun-tahun mengalami kesulitan kewangan. Red Bull GmbH merancang untuk melabur hingga 50 juta euro di kelab itu. Syarikat itu merancang pengambilalihan, dengan perubahan warna pasukan dan nama kelab. Terlibat dalam pengaturan itu adalah usahawan filem Michael Kölmel, penaja FC Sachsen Leipzig dan pemilik Zentralstadion. Pada tahun 2006, FC Sachsen Leipzig bermain di Oberliga, pada masa itu peringkat keempat dalam sistem liga bola sepak Jerman. Bermain di tangga keempat, kelab itu harus menjalani prosedur pelesenan Persatuan Bola Sepak Jerman (DFB). Red Bull GmbH dan kelab itu hampir dengan kesepakatan, namun rancangan itu telah dimansuhkan oleh DFB, yang menolak nama klub baru yang dicadangkan dan dikhawatirkan terlalu banyak pengaruh dari perusahaan itu. Setelah beberapa bulan protes fan, yang merosot menjadi keganasan, syarikat itu secara rasmi ditinggalkan rancangan.

Red Bull GmbH kemudiannya berpaling ke Jerman Barat. Syarikat itu melakukan hubungan dengan klub kultus FC St. Pauli, yang terkenal dengan penyokongnya yang tersisa, dan bertemu dengan wakil-wakil kelab untuk membincangkan perjanjian penaja. Penyokong FC St. Pauli hanya mempunyai masa yang singkat sebelum mengambil bahagian dalam protes terhadap pengambilalihan syarikat SV Austria Salzburg. Apabila ia menjadi jelas kepada pihak Hamburg bahawa syarikat itu mempunyai rancangan yang jauh melampaui penajaan konvensional, ia segera mengakhiri hubungan itu, dan persoalan itu tidak pernah dibuat kepada pengurusan kelab. Syarikat itu kemudiannya menghubungi TSV 1860 Munich. Rundingan bermula di belakang pintu tertutup, tetapi kelab itu tidak berminat dalam pelaburan dan mengakhiri hubungan itu.

Pada tahun 2007, Red Bull GmbH merancang untuk melabur di Fortuna Düsseldorf, sebuah kelab tradisional yang mempunyai sejarah lebih daripada 100 tahun. Rancangan menjadi umum, diketahui bahawa syarikat itu mahu memperoleh lebih daripada 50 peratus saham dan khabar angin menyebarkan bahawa syarikat itu mahu menamakan semula kelab “Red Bull Düsseldorf” atau serupa. Pelan itu segera ditemui dengan protes liar dari penyokong kelab. Seperti dengan FC Sachsen Leipzig, rancangan itu juga mengalami kesulitan undang-undang. Statut DFB tidak membenarkan perubahan nama kelab untuk tujuan pengiklanan atau pelabur luar untuk mendapatkan majoriti undi. Akhirnya, rancangan itu jelas ditolak oleh ahli kelab. Syarikat itu kembali ke Jerman Timur.

Leipzig dianggap tempat yang paling sesuai untuk pelaburan. Potensi untuk mewujudkan sebuah kelab baru di Leipzig kelihatan besar. Bandar ini mempunyai sejarah yang kaya dalam bola sepak, sebagai tempat pertemuan untuk penubuhan DFB dan rumah juara bola sepak kebangsaan Jerman pertama, VfB Leipzig. Semasa GDR, pasukan tempatan seperti 1. Lokomotiv FC Leipzig dan saingannya, BSG Chemie Leipzig, bermain di peringkat tertinggi dalam liga bola sepak Jerman Timur, walaupun di peringkat antarabangsa. Keadaan bola sepak semasa adalah, bagaimanapun, miskin. Tidak ada pasukan dari bandar yang bermain di Bundesliga sejak tahun 1994, dan tidak ada pasukan yang bermain dalam liga profesional sejak tahun 1998. Dua pasukan terbaik tidak lama kemudian akan bermain di Oberliga, dan sepakbola tempatan terganggu oleh keganasan penggemar. Bandar ini lapar untuk bola sepak peringkat tertinggi. Leipzig mempunyai penduduk sekitar 500,000 penduduk. Oleh itu, bandar ini mempunyai kekuatan ekonomi dan potensi peminat yang cukup besar. Pada masa yang sama, tidak ada kelab Bundesliga dalam kawasan yang luas dari bandar, yang selanjutnya memperkuat kemungkinan untuk menarik penaja dan peminat.

Di Leipzig, infrastruktur teladan juga boleh didapati. Bandar ini mempunyai lapangan terbang besar, sambungan lebuh raya dan yang paling penting: stadium bola sepak moden yang besar. Zentralstadion adalah bekas tempat Piala Dunia FIFA 2006 dan stadium bola sepak kedua terbesar di timur Jerman, selepas Olympiastadion di Berlin.

Pelaburan dalam sebuah kelab yang bermain di salah satu divisyen teratas di Jerman akan menjadi urusan yang mahal. Dari pengalaman terdahulu, syarikat tahu bahawa tradisi kelab seperti itu akan menjadi kelemahan. Ia juga tahu bahawa pelaburan dalam sebuah kelab yang bermain di salah satu bahagian teratas akan memenuhi kesulitan undang-undang. Pelaburan sedemikian akan menjadi berisiko. Sebaliknya, syarikat itu mendapati bahawa kelab yang baru ditubuhkan, yang direka untuk syarikat, akan menjadi pilihan yang lebih baik untuk pelaburan. Pada awal tahun 2009, Red Bull GmbH menghubungi Saxony Football Asso.

Pasukan Bola Sepak  RasenBallsport Leipzig

No.

Posisi

Nama

Warganegara

Goalkeepers

1GKFabio ColtortiSwitzerland
1GKPéter GulácsiHungary
22GKPhilipp KöhnSwitzerland
28GKYvon MvogoSwitzerland
34GKJulian KrahlGermany
25GKToni StahlGermany

Defenders

3DFBernardoBrazil
23DFMarcel HalstenbergGermany
16DF Lukas KlostermannGermany
6DF Ibrahima KonatéFrance
39DF Dominic MinzGermany
33DFWilli OrbanGermany
20DFBenno SchmitzGermany
35DFKilian SenkbeilGermany
26DFNiclas StierlinGermany
5DFDayot UpamecanoFrance
37DFMert YilmazTurkey

Midfielders

40MFElias AbouchabakaGermany
17MFBrumaPortugal
36MFMarc DauterGermany
31MFDiego DemmeGermany
10MFEmil ForsbergSweden
13MFStefan IlsankerAustria
24MFDominik KaiserGermany
44MFKevin KamplSlovenia
8MFNaby KeïtaGuinea
27MFKonrad LaimerAustria
7MFMarcel SabitzerAustria
38MFLukas SchelenzGermany

Forwards

29FWJean-Kévin AugustinFrance
18FWAdemola LookmanEngland
9FWYussuf PoulsenDenmark
11FWTimo WernerGermany

Stadiums  RasenBallsport Leipzig

Red Bull Arena
Red Bull Arena

RB Leipzig memainkan musim sulungnya pada 2009-10 di Stadion am Bad di Markranstädt. Stadion ini memegang 5,000 tempat duduk dan menjadi rumah tradisional SSV Markranstädt. Rancangannya bagaimanapun adalah bahawa pasukan pertama akan dengan cepat berpindah ke Zentralstadion yang jauh lebih besar, dengan harapan pada tahun 2010, selepas pendahuluan ke Regionalliga.Red Bull GmbH menempel hak penamaan ke stadium di pendirian kelab itu, yang bermaksud bahawa nama itu tidak dapat dijual kepada orang lain. Syarikat itu merundingkan pemerolehan hak penamaan semasa musim 2009-10 yang berjaya dan nama baru yang dicadangkan telah diluluskan oleh City of Leipzig pada 25 Mac 2010.Red Bull GmbH kemudian memperoleh hak penamaan dan Zentralstadion itu dinamakan semula sebagai “Red Bull Arena” pada 1 Julai 2010. Kontrak ini berlangsung sehingga 2040. Pelantikan itu diadakan pada 24 Julai 2010, dalam pertandingan persahabatan melawan Schalke 04, di depan 21.566 penonton.

Red Bull Arena mempunyai kapasiti 44,345 tempat duduk semasa musim 2014-15. Pada bulan Mac 2015, RB Leipzig mengumumkan bahawa ia akan melabur 5 juta euro dalam pembangunan semula stadium, termasuk pengembangan kawasan VIP, ruang siaran dan ruang kerusi roda. Ia juga termasuk dua papan skor LED yang lebih besar dan kemudahan pemain yang diperbaharui. Kawasan VIP diperluas dari 700 tempat duduk kepada kira-kira 1400 kerusi. Kapasiti Red Bull Arena dikurangkan kepada 42,959 tempat duduk sebelum musim 2015-16, disebabkan oleh pembangunan semula pelbagai kawasan stadium.

Arena Red Bull adalah stadium yang serba lengkap, tanpa kawasan berdiri. Penyokong rumah terletak di sektor B. Semasa mesyuarat agung persatuan penyokong pada 2014, perhimpunan itu membuat permintaan untuk menukar sektor B ke kawasan yang berdiri. Pada masa itu, dianggap mustahil untuk menukar sektor B ke kawasan berdiri, atas alasan struktur. Sehingga 2016, masih belum ada respons.

Pencapaian RasenBallsport Leipzig

League

 • Bundesliga
  • Runners-up: 2016–17
 • 2. Bundesliga (II)
  • Runners-up: 2015–16
 • 3. Liga (III)
  • Runners-up: 2013–14
 • Regionalliga Nordost (IV)
  • Champions: 2012–13
 • NOFV-Oberliga Süd (V)
  • Champions: 2009–10, 2014–15
 • Sachsenliga (VI)
  • Champions: 2013–14
 • Bezirksliga Leipzig (VII)
  • Champions: 2009–10, 2010–11

Cup

 • Saxony Cup
  • Pemenang: 2010–11, 2012–13

Youth league

 • Under 19 Bundesliga North/Northeast
  • Champions: 2014–15
 • Under 17 Bundesliga
  • Runners-up: 2014
 • Under 17 Bundesliga North/Northeast
  • Champions: 2013–14, 2014–15
  • Runners-up: 2015–16, 2016–17
 • Under 19 Regionalliga Nordost (II)
  • Champions: 2013–14
 • Under 17 Regionalliga Nordost (II)
  • Champions: 2010–11

Youth cup[edit]

 • Under 19 Landespokal Sachsen
  • Pemenang: 2011–12, 2012–13, 2015–16
 • Under 17 Landespokal Sachsen
  • Pemenang: 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2016–17
 • Under 17 NOFV-Pokal
  • Pemenang: 2012–13, 2015–16

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here