FC Bayern Munich

155
FC Bayern Munich Logo

Fußball-Club Bayern München e.V., umumnya dikenali sebagai FC Bayern Munich, FC Bayern München, FCB, Bayern Munich, atau FC Bayern, adalah kelab sukan Jerman yang berpangkalan di Munich, Bavaria (Bayern). Ini terkenal kerana pasukan bola sepak profesional, yang bermain di Bundesliga, peringkat teratas sistem liga bola sepak Jerman, dan merupakan kelab paling berjaya dalam sejarah bola sepak Jerman, selepas memenangi 28 gelaran kebangsaan dan 18 piala kebangsaan.

FC Bayern Munich diasaskan pada tahun 1900 oleh 11 pemain bola sepak, yang diketuai oleh Franz John. Walaupun Bayern memenangi kejohanan kebangsaan pertamanya pada tahun 1932, kelab tersebut tidak dipilih untuk Bundesliga pada awal tahun 1963. Kelab ini mempunyai tempoh kejayaan terbesarnya di pertengahan tahun 1970-an ketika, di bawah kapten Franz Beckenbauer, dia memenangi Piala Eropah tiga kali berturut-turut (1974-1976). Secara keseluruhan, Bayern telah mencapai sepuluh final Piala Juara-Juara Eropah / UEFA Champions League, yang terakhir memenangi gelaran kelima pada 2013 sebagai sebahagian daripada treble benua.

Bayern juga telah memenangi satu Piala UEFA, satu Piala Winners Eropah, satu Piala Super UEFA, satu Piala Dunia Kelab FIFA dan dua Piala Interkontinental, menjadikannya salah satu kelab Eropah paling berjaya di peringkat antarabangsa dan satu-satunya kelab Jerman yang telah memenangi gelaran antarabangsa. Sejak pembentukan Bundesliga, Bayern telah menjadi kelab dominan bola sepak Jerman dengan 28 tajuk dan telah memenangi 10 daripada 14 gelaran terakhir. Mereka mempunyai persaingan tradisional dengan pasukan 1860 Munich dan 1. FC Nuremberg, serta dengan Borussia Dortmund sejak pertengahan 1990-an.

Sejak permulaan musim 2005-06, Bayern telah memainkan perlawanan di rumah di Allianz Arena. Sebelum ini, pasukan telah bermain di Olympiastadion Munich selama 33 tahun. Warna pasukan berwarna merah dan putih, dan lambang pasukan menunjukkan bendera putih dan biru Bavarian. Dalam hal pendapatan, Bayern Munich adalah kelab sukan terbesar di Jerman dan kelab bola sepak berpendapatan tertinggi keempat di dunia, menghasilkan € 587.8 juta pada 2017.

Untuk musim 2016-17, Bayern melaporkan pendapatan € 640,5 juta dan keuntungan beroperasi € 149.1 juta. Ini adalah tahun ke 25 Bayern berturut-turut dengan keuntungan. Pada November 2017, Bayern mempunyai 290,000 ahli rasmi dan terdapat 4,327 kelab penggemar rasmi yang berdaftar dengan lebih 314,000 ahli. Kelab ini mempunyai jabatan lain untuk catur, bola baling, bola keranjang, gimnastik, bowling, tenis meja dan bola sepak senior dengan lebih daripada 1,100 ahli aktif.

FC Bayern Munich berada di kedudukan kedua dalam ranking koefisien kelab UEFA.

Sejarah FC Bayern Munich

FC Bayern Munich Logo History

 • Tahun Awal

FC Bayern Munich diasaskan oleh ahli kelab gimnastik Munich (MTV 1879). Ketika jemaah ahli MTV 1879 memutuskan pada 27 Februari 1900 bahawa para pemain kelab tidak akan dibenarkan untuk bergabung dengan Persatuan Bola Sepak Jerman (DFB), 11 anggota divisyen bola sepak meninggalkan sidang dan pada malam yang sama mendirikan Fußball- Kelab Bayern München. Dalam beberapa bulan, Bayern meraih kemenangan dengan skor tinggi melawan semua rival tempatan, termasuk kemenangan 15-0 menentang FC Nordstern, dan mencapai semi-final kejohanan Jerman Selatan 1900-01.

Pada tahun-tahun berikutnya, kelab memenangi beberapa piala tempatan dan pada tahun 1910-11 Bayern bergabung dengan “Kreisliga” yang baru ditubuhkan, kumpulan daerah Bavaria pertama. Kelab memenangi liga ini di tahun pertama, tetapi tidak memenanginya lagi sehingga awal Perang Dunia I pada tahun 1914, yang menghentikan semua aktiviti bola sepak di Jerman.

Pada tahun-tahun selepas perang, Bayern memenangi beberapa pertandingan serantau sebelum memenangi kejohanan Jerman Selatan pertama pada tahun 1926, sebuah pencapaian yang diulang dua tahun kemudian. Gelar nasional pertamanya diperoleh pada tahun 1932, ketika pelatih Richard “Little Dombi” Kohn memimpin pasukan ke kejohanan Jerman dengan menewaskan Eintracht Frankfurt 2-0 di final.

Kemunculan Nazisme mengakhiri perkembangan Bayern dengan tiba-tiba. Presiden Kelab Kurt Landauer dan jurulatih, kedua-dua orang Yahudi, meninggalkan negara ini. Ramai orang lain di kelab itu juga dibersihkan. Bayern dihujani sebagai “kelab Yahudi”, manakala pesaing tempatan 1860 Munich mendapat banyak sokongan.

Josef Sauter, yang telah dirasmikan pada tahun 1943, merupakan satu-satunya ahli NSDAP sebagai presiden. Kerana sesetengah pemain Bayern menyapa Landauer, yang menyaksikan persahabatan di Switzerland menyebabkan terus diskriminasi. Bayern juga dipengaruhi oleh keputusan bahawa pemain bola sepak harus menjadi amatur penuh sekali lagi. Pada tahun-tahun berikutnya, Bayern tidak dapat mengekalkan peranannya sebagai pesaing untuk gelaran kebangsaan, mencapai keputusan pertengahan jadual dalam liga serantau.

Selepas perang, Bayern menjadi ahli Oberliga Süd, persidangan selatan bahagian pertama Jerman, yang dibahagikan lima cara pada masa itu. Bayern berjuang, menggaji dan memecat 13 pelatih antara 1945 dan 1963. Landauer kembali dari buangan pada 1947 dan sekali lagi dilantik sebagai presiden kelab, masa jabatan itu berlangsung hingga 1951. Dia tetap sebagai presiden kelab dengan masa jabatan terkumpul paling lama.

Landauer dianggap sebagai pencipta Bayern sebagai kelab profesional dan ingatannya ditegakkan oleh Bayern ultras Schickeria. Pada tahun 1955, kelab itu tersingkir tetapi kembali ke Oberliga di musim seterusnya dan memenangi DFB-Pokal untuk pertama kalinya, mengalahkan Fortuna Düsseldorf 1-0 di final. Kelab itu berjuang dengan kewangan walaupun, mendekati kebankrapan pada akhir 1950-an. Pengilang Roland Endler menyediakan dana yang diperlukan dan diberi ganjaran empat tahun menerajui kelab. Pada tahun 1963, Oberligas di Jerman menyatukan satu liga kebangsaan, Bundesliga. Lima pasukan dari South Oberliga telah diterima. Bayern menduduki tempat ketiga di bahagian selatan tahun itu, tetapi satu lagi pasukan Munich, 1860 Munich, telah memenangi kejohanan. Kerana DFB lebih suka tidak memasukkan dua pasukan dari satu bandar, Bayern tidak dipilih untuk Bundesliga. Mereka mendapat promosi dua tahun kemudian, menurunkan pasukan dengan bakat muda seperti Franz Beckenbauer, Gerd Müller dan Sepp Maier – yang nantinya secara kolektif disebut sebagai aci.

 • Tahun Keemasan

Pada musim pertama Bundesliga, Bayern menduduki tempat ketiga dan juga memenangi DFB-Pokal. Ini memenuhi syarat mereka untuk Piala Pemenang (European Cup Winners) pada tahun berikutnya, yang mereka menang dalam perlawanan dramatik menentang kelab Scotland Rangers ketika Franz Roth menjaringkan gol kemenangan 1-0.

Pada tahun 1967, Bayern mempertahankan DFB-Pokal, namun kemajuan keseluruhannya perlahan membuat Branko Zebec mengambil alih sebagai jurulatih. Ia menggantikan gaya bermain serangan Bayern dengan pendekatan yang lebih disiplin, dan dengan demikian mencapai kumpulan pertama dan piala berganda dalam sejarah Bundesliga pada tahun 1969. FC Bayern Munich adalah salah satu daripada empat kelab Jerman untuk memenangi Bundesliga dan DFB-Pokal di musim yang sama bersama-sama dengan Borussia Dortmund, 1. FC Köln dan Werder Bremen. Zebec hanya menggunakan 13 pemain sepanjang musim ini.

Udo Lattek mengambil alih pada tahun 1970. Setelah memenangi DFB-Pokal pada musim pertamanya, Lattek mengetuai Bayern untuk kejuaraan ketiga Jerman mereka. Pertandingan penentu musim 1971-72 terhadap Schalke 04 adalah permainan pertama dalam Olympiastadion baru, dan juga merupakan pertunjukan televisyen live pertama dalam sejarah Bundesliga. FC Bayern Munich mengalahkan Schalke 5-1 dan dengan itu mendakwa gelaran itu, juga menetapkan beberapa rekod, termasuk mata dan gol yang dicetak. Bayern juga memenangi dua kejohanan berikutnya, tetapi kemuncaknya adalah kemenangan mereka di Final Piala Eropah 1974 menentang Atlético Madrid, yang dimenangi Bayern 4-0 selepas replay. Gelar ini – selepas memenangi piala Winners Cup 1967 dan dua semi-final (1968 dan 1972) dalam pertandingan itu – menandakan satu kejayaan kelab sebagai kekuatan di pentas antarabangsa.

Selama tahun-tahun berikutnya, pasukan tidak berjaya di dalam negeri tetapi mempertahankan gelaran Eropah mereka dengan mengalahkan Leeds United di Final Piala Eropah 1975 ketika Roth dan Müller menjamin kemenangan dengan gol-gol akhir. “Kami kembali ke permainan dan menjaringkan dua gol bertuah, jadi pada akhirnya, kami adalah pemenang tetapi kami sangat beruntung,” kata Franz Beckenbauer.

Billy Bremner percaya pengadil Perancis itu “sangat mencurigakan”. Penyokong Leeds kemudiannya merosakkan di Paris dan diharamkan dari bola sepak Eropah selama tiga tahun. Setahun kemudian di Glasgow, Saint-Étienne dikalahkan oleh satu lagi gol dari Roth dan Bayern menjadi kelab ketiga untuk memenangi trofi itu dalam tiga tahun berturut-turut. Trofi terakhir yang dimenangi oleh Bayern dalam era ini adalah Piala Intercontinental, di mana mereka mengalahkan kelab Brazil Cruzeiro pada perlawanan kedua. Baki dekad ini adalah masa perubahan dan tidak melihat gelaran lebih lanjut untuk Bayern.

Pada tahun 1977, Franz Beckenbauer berangkat ke New York Cosmos dan, pada tahun 1979, Sepp Maier dan Uli Hoeness bersara sementara Gerd Müller bergabung dengan Fort Lauderdale Strikers. Bayerndusel dicipta dalam tempoh ini sebagai ungkapan penghinaan atau kecemburuan mengenai kemenangan FC Bayern Munich pada pasukan lain dalam minit-minit akhir.

 • FC Hollywood

1980-an adalah tempoh pergolakan untuk Bayern, dengan banyak perubahan dalam kakitangan dan isu-isu kewangan. Di lapangan, Paul Breitner dan Karl-Heinz Rummenigge, diistilahkan FC Breitnigge, memimpin pasukan untuk gelaran Bundesliga pada tahun 1980 dan 1981. Selain kemenangan DFB-Pokal pada tahun 1982, dua musim yang relatif tidak berjaya diikuti, selepas Breitner bersara dan bekas pelatih Udo Lattek sudah kembali. Bayern memenangi DFB-Pokal pada tahun 1984 dan kemudian memenangi lima kejuaraan Bundesliga dalam enam musim, termasuk ganda pada tahun 1986. Kejayaan Eropah, bagaimanapun, sukar difahami selama berdekad-dekad; FC Bayern Munich berjaya jadi runners-up di Piala Eropah pada tahun 1982 dan 1987.

Jupp Heynckes bekerja sebagai jurulatih pada 1987, tetapi selepas dua kejohanan berturut-turut pada 1988-1989 dan 1989-90, prestasi Bayern merosot. Selepas menamatkan kedua pada 1990-91, kelab itu hanya menamatkan lima mata di atas penyingkiran pada 1991-92. Pada 1993-1994, Bayern tersingkir di pusingan kedua Piala UEFA ke kelab Liga Premier Norwich City, yang tetap satu-satunya kelab Inggeris yang mengalahkan Bayern di Olympiastadion. Berjaya kembali ketika Franz Beckenbauer mengambil alih untuk separuh kedua musim 1993-94, memenangi kejohanan lagi selepas selisih empat tahun. Beckenbauer kemudian dilantik sebagai presiden kelab.

Penggantinya sebagai pelatih, Giovanni Trapattoni dan Otto Rehhagel, kedua-duanya selesai tanpa trofi selepas satu musim, tidak memenuhi harapan tinggi kelab. Pada masa ini, pemain FC Bayern Munich sering muncul di halaman gosip akhbar daripada laman olahraga, jadi nama panggilan FC Hollywood. Franz Beckenbauer sempat kembali pada akhir musim 1995-96 sebagai jurulatih sementara dan memimpin pasukannya meraih kemenangan di Piala UEFA, menewaskan Bordeaux di final. Untuk musim 1996-97, Trapattoni kembali memenangi kejuaraan. Pada musim berikutnya, Bayern kehilangan gelaran melawan pasukan yang baru dipromosikan 1. FC Kaiserslautern dan Trapattoni perlu mengambil cuti untuk kedua kalinya.

 • Sehingga Kini

Selepas kejayaannya di Borussia Dortmund, Bayern dilatih oleh Ottmar Hitzfeld dari 1998 hingga 2004. Di musim pertama Hitzfeld, Bayern memenangi Bundesliga dan nyaris memenangi Liga Juara-Juara (UEFA Champions League), kalah 2-1 dari Manchester United pada masa injury time setelah memimpin sebahagian besar perlawanan. Pada tahun berikutnya, dalam kelab abad ke-100, Bayern memenangi liga ketiga dan trofi berganda dalam sejarahnya. Gelaran Bundesliga ketiga berturut-turut diikuti pada 2001, dimenangi dengan gol lewat pada hari terakhir musim liga.

Beberapa hari kemudian, Bayern memenangi Liga Juara (UEFA Champions League) untuk kali keempat selepas mantra selama 25 tahun, mengalahkan Valencia menerusi penalti. Musim 2001-02 bermula dengan kemenangan di Piala Interkontinental, namun berakhir tanpa trofi. Pada 2002-03, Bayern memenangi tempat keempat mereka, memimpin liga dengan catatan 16 mata. Kerajaan Hitzfeld berakhir pada tahun 2004, dengan Bayern kurang baik, termasuk kekalahan oleh bahagian kedua Alemannia Aachen di DFB-Pokal.

Felix Magath mengambil alih dan mengetuai FC Bayern Munich untuk gelar ganda dua kali berturut-turut. Sebelum permulaan musim 2005-06, Bayern berpindah dari Olympiastadion ke Allianz Arena baru, yang mana kelab itu berkongsi dengan 1860 Munich. Di padang, persembahan mereka pada 2006-07 tidak menentu. Di kedudukan belakang liga dan kalah kepada Alemannia Aachen dalam piala sekali lagi, jurulatih Magath dipecat sejurus selepas musim sejuk.

Hitzfeld kembali sebagai jurulatih pada Januari 2007, tetapi Bayern menamatkan musim 2006-07 di kedudukan keempat, sehingga gagal untuk melayakkan diri ke Liga Juara-Juara (UEFA Champions League) untuk pertama kalinya dalam lebih dari satu dekad. Kerugian tambahan dalam DFB-Pokal dan DFB-Ligapokal meninggalkan kelab itu dengan tidak puas hati untuk musim ini.

Untuk musim 2007-08, FC Bayern Munich membuat perubahan skuad drastik untuk membantu membina semula. Mereka menandatangani sejumlah lapan pemain baru dan menjual, mengeluarkan atau meminjamkan sembilan pemain mereka. Antara pemain baru ialah bintang Piala Dunia 2006 seperti Franck Ribery, Miroslav Klose dan Luca Toni. Bayern meneruskan untuk memenangi Bundesliga, berada di tangga teratas pada setiap satu minggu bermain, dan DFB-Pokal menentang Borussia Dortmund.

Pada 11 Januari 2008, Jürgen Klinsmann dilantik sebagai pengganti Hitzfeld, mengambil alih pada 1 Julai 2008 selepas menandatangani kontrak selama dua tahun. Bayern Munich kehilangan DFL-Supercup 1-2 menentang Borussia Dortmund pada 2008 lalu dikalahkan oleh Bayer Leverkusen di perempat final DFB-Pokal. Di Liga Juara-Juara Bayern juga mara ke suku akhir selepas memenangi Kumpulan F dan mengalahkan Sporting CP di pusingan kalah mati pertama, mencapai rekod agregat Liga Juara-Juara 12-1. Pada 27 April, dua hari selepas kekalahan di rumah atas Schalke 04 yang menyaksikan Bayern jatuh ke tangga ketiga dalam klasemen, Klinsmann dipecat. Bekas jurulatih, Jupp Heynckes dinobatkan sebagai penjaga sehingga akhir musim. Bayern akhirnya tamat kedua, sehingga secara langsung layak ke Liga Juara-Juara pada 2009-10.

Bayern kemudian memanggil pengurus Belanda, Louis van Gaal untuk musim 2009-10. Pemain-pemain sangat mahal seperti Arjen Robben dan Mario Gómez turut mengikuti usaha untuk memulihkan Bayern ke bahagian atas skrin Eropah. Pada 8 Mei 2010, Bayern Munich memenangi Bundesliga 2009-10 selepas memenangi 3-1 di Hertha BSC.

FC Bayern Munich kemudian memenangi DFB-Pokal pada 15 Mei 2010 untuk mendapatkan double domestik. Bayern juga menjuarai final Liga Juara-Juara 2010, tetapi telah ditewaskan 2-0 oleh Inter Milan, gagal menjadi kelab Jerman pertama untuk menyelesaikan treble.

Pada musim 2010-11, FC Bayern Munich telah dihapuskan dalam pusingan pertama fasa kalah mati Liga Juara-Juara oleh Inter Milan dalam peraturan away goal dan menduduki tempat ketiga di Bundesliga. Van Gaal dipecat oleh Bayern pada April 2011.

Pada musim 2011-12, Heynckes kembali melatih Bayern untuk kali kedua tetapi pasukannya mengakhiri musim tanpa trofi untuk musim kedua. Di negara ini mereka menduduki tempat kedua di Bundesliga dan kehilangan final DFB-Pokal 2-5, kedua-duanya menjadi runners-up kalah ke Borussia Dortmund. Mereka juga sampai di final Liga Juara-Juara di stadium rumah mereka tetapi kalah kepada Chelsea melalui penalti (3-4) dalam apa yang hanya kekalahan kedua untuk kelab Inggeris di Munich, dan yang pertama di Allianz Arena.

Pada musim 2012-13, Bayern memenangi DFL-Supercup 2012 menentang pesaing Borussia Dortmund. Bayern menjadi pasukan pertama dalam sejarah untuk memenangi lapan pertandingan pertama mereka di Bundesliga selepas kemenangan 5-0 ke Fortuna Düsseldorf. Pada 6 April 2013, Bayern memenangi Bundesliga 2012-13 selepas kemenangan 1-0 di Eintracht Frankfurt dengan enam perlawanan masih, menjadikan rekod baru sebagai pemenang Bundesliga terawal.

Rekod Bundesliga lain yang dibuat oleh Bayern di musim 2012-13 nilai terbanyak dalam satu musim (91), margin kemenangan liga tertinggi (25), kemenangan terbanyak dalam satu musim (29), dan gol paling sedikit dibolosi dalam satu musim (18 ). Bayern juga menyamai rekod kekalahan paling sedikit dalam satu musim, kalah sekali, kepada Bayer Leverkusen.

Bayern juga mencapai final Liga Juara-Juara untuk kali ketiga dalam empat musim, memenangi Piala Eropah kelima dengan kekalahan 2-1 di rantau domestik Borussia Dortmund di Stadium Wembley. Pada 1 Jun 2013, Bayern menewaskan VfB Stuttgart 3-2 di final DFB-Pokal 2013 untuk menjadi kelab Jerman pertama dalam bola sepak lelaki untuk melengkapkan treble; Bayern telah kehilangan tiga kali ganda pada tahun 1999 dan 2010.

Pada 1 Julai 2013, Pep Guardiola mengambil alih sebagai pengurus menjelang musim 2013-14. Bayern juga menyelesaikan menandatangani Mario Götze dari Borussia Dortmund bernilai € 37 juta, yang menjadi pemain Jerman termahal dalam sejarah (ini kemudian dilampaui oleh pemindahan Mesut Özil dari Real Madrid ke Arsenal dengan harga € 50 juta).

Pada 24 Julai 2013, dilaporkan bahawa Bayern telah menjadi kelab pertama Jerman dengan lebih daripada 200,000 ahli. Pada 27 Julai 2013, Bayern Munich kalah lawan saingan Borussia Dortmund 2-4 pada 2013 DFL-Supercup di Signal Iduna Park. Pada 30 Ogos 2013, FC Bayern Munich memenangi Piala Super UEFA menentang Chelsea.

Pada 9 November 2013, FC Bayern Munich menetapkan rekod baru untuk kejayaan Bundesliga yang paling berjaya tanpa kekalahan, memecah rekod 30 tahun ke atas Hamburger SV 36 perlawanan. Rekod ini akhirnya dilanjutkan kepada 53 perlawanan, sebelum Bayern kalah 1-0 kepada FC Augsburg pada April 2014.

Pada 27 November 2013, FC Bayern Munich menjadi pasukan pertama yang memenangi sepuluh perlawanan Liga Juara-Juara berturut-turut dengan kemenangan tempat lawan 3-1 atas CSKA Moscow. Pada 21 Disember 2013, Bayern mengalahkan King Casablanca 2-0 di Stade de Marrakech untuk memenangi Piala Dunia FIFA 2013.

Setelah hampir setahun penyelidikan terhadap Uli Hoeness, bekas pemain Bayern, bekas pengurus umum lama, dan presiden pada masa itu, dia dihukum kerana pecah amanah cukai pada 13 Mac 2014. Hoeness mengundurkan diri sebagai presiden pada hari berikutnya, dan Karl Hopfner terpilih sebagai presiden pada 2 Mei. Hanya beberapa hari selepas keyakinan Hoeneß, pada 25 Mac, FC Bayern Munich memenangi kejuaraan Bundesliga ke-24 mereka dengan mengalahkan Hertha BSC 3-1 di Olympiastadion di Berlin. Dengan tujuh perlawanan yang tersisa musim ini, ia merupakan kejohanan terawal yang dimenangi dalam sejarah Bundesliga, memecahkan rekod yang ditetapkan oleh Bayern pada musim sebelumnya. Pada akhir musim Bayern mengalahkan Borussia Dortmund 2-0 pada 2014 DFB-Pokal Final untuk memberi kelab liga kesepuluh dan piala berganda dalam sejarahnya. Pada 2014-15, Bayern mengekalkan kejuaraan liga mereka, dan musim berikutnya, memenangi 11, termasuk gelaran Bundesliga keempat berturut-turut. Pada akhir musim 2015-16, Guardiola meninggalkan Bayern untuk mengambil alih sebagai pengurus Manchester City dan digantikan oleh Carlo Ancelotti.

FC Bayern Munich bermula dengan baik di bawah Ancelotti, mengalahkan Dortmund 2-0 dalam DFL-Supercup 2016. Walaupun ditewaskan dalam suku akhir Liga Juara-Juara oleh Real Madrid dan separuh akhir DFB-Pokal oleh Borussia Dortmund, mereka memenangi gelaran Bundesliga kelima berturut-turut dengan tiga perlawanan tersisa berikutan kemenangan 6-0 ke atas VfL Wolfsburg.

Ancelotti dipecat oleh Bayern pada 28 September 2017 dan digantikan oleh pengurus interim Willy Sagnol, berikutan kekalahan 3-0 kepada PSG pada peringkat kumpulan Liga Juara-Juara 2017-18 dan permulaan yang lambat untuk musim Bundesliga yang menemui mereka di tempat ketiga. Sagnol hanya berkhidmat lapan hari dan hanya menguruskan satu perlawanan. Pada 9 Oktober 2017, Jupp Heynckes kembali ke tempat keempat untuk menguruskan Bayern. Heynckes menandatangani kontrak sehingga akhir musim 2017-18.

Stadium FC Bayern Munich

FC Bayern Munich Allianz Arena

Bayern bermain perlawanan pertamanya di Schyrenplatz di pusat Munich. Perlawanan rasmi pertama diadakan di Theresienwiese. Pada tahun 1901, Bayern berpindah ke lapangan sendiri, yang terletak di Schwabing di Clemensstraße. Setelah bergabung dengan Münchner Sport-Club (MSC) pada tahun 1906, Bayern pindah pada bulan Mei 1907 ke tanah MSC di Leopoldstrasse. Apabila orang ramai berkumpul untuk permainan rumah Bayern meningkat pada awal 1920-an, Bayern terpaksa beralih ke pelbagai tempat lain di Munich.

Dari 1925, Bayern berkongsi Stadium Grünwalder dengan 1860 Munich. Sehingga Perang Dunia II, stadium itu dimiliki oleh 1860 Munich, dan masih dikenali sebagai Stadium Sechz’ger (“Enam puluh”). Ia telah dimusnahkan semasa perang, dan percubaan untuk membina semula menyebabkan kerja keras. Rekod penonton Bayern di Stadium Grünwalder melaporkan lebih dari 50,000 perlawanan di rumah menentang 1. FC Nuremberg pada musim 1961-1962.

Dalam era Bundesliga, stadium itu mempunyai kapasiti maksima sebanyak 44,000 yang dicapai pada beberapa kesempatan, tetapi kapasitinya dikurangkan kepada 21,272. Seperti kebanyakan stadium dalam tempoh ini, kebanyakan stadium diberikan untuk pemasangan. Hari ini pasukan kedua dari kedua-dua kelab bermain di stadium.

Untuk Sukan Olimpik Musim Panas 1972, bandar Munich membina Olympiastadion. Stadion yang terkenal dengan seni bina, telah diperkenalkan pada perlawanan terakhir Bundesliga musim 1971-72. Pertandingan ini menarik seramai 79,000 orang, jumlahnya sekali lagi dicapai dalam pelbagai keadaan. Stadium itu, pada hari-hari awal, dianggap sebagai salah satu stadium terkemuka di dunia dan menjadi tuan rumah bagi sejumlah final besar, seperti Piala Dunia FIFA 1974.

Pada tahun-tahun berikutnya stadium mengalami beberapa pengubahsuaian, seperti peningkatan ruang tempat duduk dari kira-kira 50 % hingga 66%. Akhirnya, stadium ini mempunyai kapasiti 63,000 untuk pertandingan kebangsaan dan 59,000 untuk acara antarabangsa seperti pertandingan Piala Eropah.

Ramai orang mula merasakan bahawa stadium terlalu sejuk di musim sejuk, dengan setengah penonton terdedah kepada cuaca kerana kurang perlindungan. Aduan lanjut adalah jarak antara penonton dan padang, mengkhianati trek dan warisan medan di stadium. Pengubahsuaian terbukti mustahil, kerana arkitek Günther Behnisch veto pengubahsuaian besar ke stadium.

Selepas banyak perbincangan, kota Munich, Negara Bahagian Bavaria, Bayern Munich dan 1860 Munich bersama memutuskan pada akhir 2000 untuk membina stadium baru. Sementara Bayern mahukan stadium bola sepak tujuan-dibina selama beberapa tahun, pemberian Piala Dunia FIFA 2006 di Jerman merangsang perbincangan kerana Olympiastadion tidak lagi memenuhi kriteria FIFA untuk menjadi tuan rumah perlawanan Piala Dunia.

Terletak di pinggir utara Munich, Allianz Arena telah digunakan sejak awal musim 2005-06. Kapasiti awalnya sebanyak 66,000 kerusi tertutup sepenuhnya telah dipertingkatkan untuk pertandingan di peringkat nasional menjadi 69.901 dengan mengubah 3,000 kerusi menjadi terasering dalam nisbah 2: 1.

Sejak Ogos 2012, 2,000 kerusi tambahan ditambah di baris terakhir dari tingkat atas yang meningkatkan kapasiti hingga 71.000. Pada Januari 2015, proposal untuk meningkatkan kapasiti diluluskan oleh dewan bandar jadi sekarang Allianz Arena mempunyai kapasiti 75,000 (70,000 di Liga Juara-Juara).

Ciri yang paling menonjol dari stadium adalah lapisan luar lut, yang boleh diterangi dengan warna yang berbeza untuk kesan yang mengagumkan. Lampu merah digunakan untuk perlawanan bola sepak Bayern dan warna putih untuk perlawanan di rumah pasukan kebangsaan Jerman.

Pada bulan Mei 2012, Bayern membuka muzium mengenai sejarahnya, FC Bayern Erlebniswelt, di dalam Allianz Arena.

Pasukan FC Bayern Munich

Pasukan FC Bayern Munich

No.

Posisi

Nama

Warganegara

Goalkeepers

1 GKManuel NeuerJerman
26GKSven UlreichJerman
36GKChristian FruchtiJerman

Defenders

4DFNiklas SuleJerman
5DFMats HummelsJerman
8DFJavi MartinezSpanyol
13DFRafinhaBrasil
14DFJuan BernatSpanyol
17DFJerome BoatengJerman
27DFDavid AlabaAustria
32DFJoshua KimmichJerman

Midfielders

6MFThiago AlcantaraSpanyol
7MFFrank RiberyPerancis
10MFArjen RobbenJerman
11MFJames RodriguezSpanyol
18MFLeon GoretzkaJerman
19MFSebastian RudyJerman
22MFSerge GnabryJerman
23MFArturo VidalChili
24MFCorentin TolissoPerancis
29MFKingsley ComanPerancis
35MFRenato SanchesPortugal

Forwards

2FWSandro WagnerJerman
9FWRobert LewandowskiPolandia
25FWThomas MullerJerman

Pencapaian FC Bayern Munich

FC Bayern Munich adalah pasukan yang paling berjaya dalam bola sepak Jerman, kerana mereka telah memenangi kebanyakan kejohanan dan kebanyakan trofi. Mereka juga merupakan pasukan Jerman yang paling berjaya dalam pertandingan antarabangsa, selepas memenangi sebelas trofi.

Bayern adalah satu daripada hanya lima kelab yang telah memenangi semua tiga pertandingan utama Eropah serta kelab terakhir yang telah memenangi tiga gelaran Piala Eropah berturut-turut dalam format luruh di kejohanan berturut-turut, memberikan mereka hak untuk memakai lencana memenangi pelbagai ketika perlawanan Liga Juara-Juara.

Domestik

Juara Jerman 28 kali

 • 1931-32, 1968-69, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1979-80, 1980-81, 1984-85, 1985-86, 1986-87, 1988-89, 1989-90, 1993- 94, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2000-01, 2002-03, 2004-05, 2005-06, 2007-08, 2009-10, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18 (rekod)

DFB-Pokal

 • Pemenang: (18) 1956-57, 1965-66, 1966-67, 1968-69, 1970-71, 1981-82, 1983-84, 1985-86, 1997-98, 1999-2000, 2002-03, 2004 -05, 2005-06, 2007-08, 2009-10, 2012-13, 2013-14, 2015-16 (rekod)

DFB / DFL-Supercup

 • Pemenang: 1987, 1990, 2010, 2012, 2016, 2017 (rekod)

DFL-Ligapokal

 • Pemenang: 1997, 1998, 1999, 2000, 2004, 2007 (rekod)

Eropah

Liga Juara-Juara UEFA / Piala Eropah

 • Pemenang: 1973-74, 1974-75, 1975-76, 2000-01, 2012-13

Piala UEFA Europa League / UEFA

 • Pemenang: 1995-96

Piala Pemenang Piala UEFA

 • Pemenang: 1966-67

Piala Super UEFA

 • Pemenang: 2013

Di seluruh dunia

Piala Intercontinental

 • Pemenang: 1976, 2001

Piala Dunia Kelab FIFA

 • Pemenang: 2013

Trebles FC Bayern Munich

FC Bayern Munich adalah satu-satunya pasukan Eropah yang telah menyelesaikan semua Trebles (treble kontinental, treble domestik dan treble Eropah).

Treble

Continental Treble (Bundesliga, DFB-Pokal, Liga Juara-Juara UEFA)

 • 2012-2013

Treble Eropah (Piala Pemenang Piala UEFA, Piala Eropah, Piala UEFA)

 • 1966-67 Piala Pemenang Piala Eropah, Piala Eropah 1973-74, 1995-96 Piala UEFA

Treble Domestik (Bundesliga, DFB-Pokal, DFL-Ligapokal)

 • 1999-2000

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here