FC Augsburg

38
FC Augsburg logo
FC Augsburg logo

FC Augsburg adalah sebuah kelab bola sepak Jerman yang berpangkalan di Augsburg, Bavaria. FC Augsburg bermain di Bundesliga, peringkat teratas dalam sistem liga bola sepak Jerman. Pasukan ini diasaskan sebagai Fußball-Klub Alemania Augsburg pada tahun 1907 dan bermain sebagai BC Augsburg dari 1921 hingga 1969. Dengan lebih daripada 12,200 ahli, ia adalah kelab bola sepak terbesar di Swabian Bavaria.

FC Augsburg, yang telah lama bervariasi di antara bahagian kedua dan ketiga, mengalami masa yang sukar di awal tahun 2000, menderita penyingkiran ke bahagian keempat untuk dua musim. FCA pulih dari ini, kembali ke bola sepak profesional pada tahun 2006. Pada akhir musim 2010-11, Augsburg telah dinaikkan pangkat ke Bundesliga untuk kali pertama. Sejak 2009, Stadium FC Augsburg telah menjadi WWK ARENA.

WWK Arena
WWK Arena

Penggabungan dua kelab Augsburg yang paling berjaya, TSV Schwaben dan BC Augsburg, telah dibincangkan seawal lewat 1940-an, tetapi ketidakpercayaan antara kedua-dua pihak dan ketakutan bahawa kelab lain akan menguasai penggabungan itu menyebabkan setiap pihak teragak-agak, walaupun masalah kewangan kedua-dua kelab itu berada di. Pertemuan pertama yang pertama antara kedua-dua pihak telah diadakan pada tahun 1964, kedua-dua kelab telah menurunkan bola sepak peringkat satu ketika itu. Kepimpinan klub multi-sukan Schwaben benar-benar di belakang penggabungan tetapi jabatan bola sepak kelab tidak dan sekali lagi proses membentuk FCA terhenti. Secara tradisinya, BCA melihat dirinya sebagai kelab kelas pekerja, yang terletak di utara Augsburg, sementara Schwaben adalah kelab yang lebih kaya dan berpusat di selatan bandar raya, dengan sungai Wertach membentuk sesuatu batas antara kedua-dua wilayah kelab.

Pada tahun 1968, dengan BCA bergelut di bahagian ketiga selepas penyingkiran dari bola sepak profesional tahun sebelumnya dan Schwaben tidak lama lagi untuk mengikuti, satu lagi usaha dibuat. Pada bulan April 1969, mesyuarat peringkat tinggi antara kedua-dua bos kelab membawa keputusan untuk menggabungkan kelab-kelab dan menamakan FC Augsburg yang baru. FCA menjadi kelab bola sepak hanya dengan tiada jabatan sukan lain. Walikota Augsburg, Hans Breuer, adalah salah satu kuasa penggerak di belakang gerakan itu.

Penggabungan itu datang pada masa kemerosotan di lapangan untuk kedua-dua belah pihak, Schwaben baru saja diturunkan dari tier-dua Rantaualliga Süd dan memutuskan bahawa percubaan untuk mendapatkan semula statusnya tidak mungkin secara finansial, sementara BCA sempat terlepas dari promosi ke liga musim itu. Pada bulan Jun, 256 daripada 265 anggota BCA yang hadir mengundi untuk penggabungan itu, tidak lama kemudian, 75 peratus anggota Schwaben meluluskan gerakan itu juga.

Walau bagaimanapun, Schwaben memilih “penyelesaian kecil” – kelab itu tetap bebas dengan hanya jabatan bola sepaknya yang bergabung dengan kelab baru. Tetapi langkah ini tidak popular di dalam kelab ini, dengan beberapa bekas ahli membentuk sebuah kelab bola sepak baru, Eintracht Augsburg, dan memulakan semula tahap paling rendah dalam piramid. Atas sebab ini, FCA secara amnya tidak dianggap menjalankan tradisi TSV Schwaben, hanya orang-orang dari BC Augsburg. Setahun kemudian, pemain bola sepak Eintracht menyertai Schwaben tetapi, sejak itu, tetap menjadi kelab amatur. Ia mengambil jabatan bola sepak baru sehingga 1981 untuk mendapatkan semula status bahagian ketiga, di mana mereka akan bertemu FCA untuk kali pertama dalam bola sepak liga dan memperbaharui derby Augsburg.

FCA baru bermain permainan pertamanya pada 30 Julai 1969, ketika bertemu dengan 1. FC Nürnberg di Augsburg di depan 13.000, kehilangan 0-3 dalam waktu tambahan.

Pasukan Bola Sepak  FC Augsburg

No.

Posisi

Nama

Warganegara

Goalkeepers

24GKIoannis GeliosGermany
13GKFabian GieferFinland
35GKMarwin HitzSwitzerland
1GKSwitzerlandGermany

Defenders

26DFSimon AstaGermany
38DFKevin DansoAustria
32DFRaphael FrambergerGermany
6DFJeffrey GouweleeuwNetherlands
36DFMartin HintereggerAustria
25DFKilian JakobGermany
16DFChristoph JankerGermany
31DFPhilipp MaxGermany
4DFDan OpareGhana

Midfielders

10MFDaniel BaierGermany
15MFEfkan BekirogluTurkey
30MFCaiubyBrazil
7MFMarcel HellerGermany
20MF Gojko KačarSerbia
8MFRani KhediraGermany
19MFJa-cheol KooSouth Korea
14MFJan MorávekCzech Republic
17MFJonathan SchmidFrance

Forwards

21FWSergio CórdovaVenezuela
27FWAlfreð FinnbogasonIceland
11FWMichael GregoritschAustria
37FWMaurice MaloneGermany
9FW Shawn ParkerGermany
23FWMarco RichterGermany
29FWRomario RöschGermany

Pencapaian FC Augsburg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here