Emil Forsberg dari RB Leipzig: Quarterback Lebih Berkesan

21
Emil Forsberg dari RB Leipzig

Apa yang terjadi Emil Forsberg dari RB Leipzig, sang raja assist? Pada 2016/17, arkitek di bahagian tengah Emil Forsberg dari RB Leipzig memimpin dengan 19 pembantu di liga. Musim lalu, jumlah itu jatuh kepada dua.

Adakah kuasa antarabangsa Sweden semakin berkurang pada umur 26? Adakah pemain-pemain lawan mendapatnya? Ternyata, pemain sayapnya kurang produktif dan lebih baik menjadi quaterback.

Musim sebelum ini, Emil Forsberg dari RB Leipzig, mempunyai unsur kejutan yang memihak kepada mereka. Tidak ada yang tahu apa yang diharapkan daripada pendatang baru Bundesliga, dan untuk sementara waktu, tidak ada yang dapat memikirkan cara mengendalikan gaya bola sepak serangan balas mereka.

Buktinya ada di dalam mata. Leipzig duduk cantik di tempat kedua di belakang juara rekod Bayern Munich dengan titik tengah dalam kempen itu, setelah memenangi 12, seri tiga dan kalah dua daripada 17 perlawanan pembukaan terbaik mereka. Dari 34 gol mereka, Forsberg menjaringkan lima gol dan terus membantu lapan.

Hampir tidak dapat dielakkan, Leipzig bertemu perlawanan yang lebih keras pada tahun baru ketika pasukan mula duduk dan membenarkan Lower Saxony menaikkan lebih banyak masa pada bola dalam usaha untuk membatasi peralihan seperti rapier mereka. RBL mengumpul lebih sedikit mata (28 berbanding dengan 39) dan mencatatkan gol yang sedikit lebih rendah (32 berbanding 34), walaupun masih dianggotai sebagai runner-up, terima kasih tidak sedikit kepada pengaruh Forsberg yang berubah-ubah: iaitu, tiga gol lagi dan 11 membantu dalam 15 acara Rückrunde.

Walau bagaimanapun, jangkaan yang semakin meningkat, ditambah dengan strata fizikal dan mental yang bersaing dalam pertandingan UEFA, menyampaikan kelab dan pemain dengan dua cabaran tambahan pada 2017/18. Dan apabila Leipzig masuk ke musim salji – walaupun kelima dalam kedudukan – pasukan Ralph Hasenhüttl telah mengumpulkan 12 mata lebih sedikit dan menjaringkan sembilan gol kurang daripada pada masa yang sama pada 2016/17. Sementara itu, Forsberg telah mencetak satu dan dibantu hanya dua.

Cedera tulang pubic persisten tidak betul-betul membantu sebab Emil Forsberg dari RB Leipzig. Dia terlepas lapan perlawanan (Matchdays 14-22), hanya membuat satu gol lagi (pada Matchday 29) dan tidak bermain 90 minit hingga Matchday 29. Dia juga bermain tiga perlawanan akhir musim ini melalui penggantungan ketika Leipzig mengikis tempat di pusingan kelayakan Liga UEFA Europa, selepas menamatkan keenam.

Di permukaan, Forsberg telah kehilangan kelebihannya. Dua bantuan dalam 21 perlawanan Bundesliga adalah jauh dari 19 yang diberikan dalam 30 perlawanan dalam kempen sebelumnya. Tetapi apa angka yang gagal didedahkan adalah perubahan halus walaupun pasukan tim Leipzig terus memasuki hari ini, tiga perlawanan liga ke musim 2018/19.

Pada 2016/17, Forsberg bermain sebagai pemain sayap kiri. Dia mencatatkan lapan gol dan 19 assist, tetapi hanya menyelesaikan 78.2 peratus pas cubanya, memenangi 47.7 peratus daripada cabarannya dan dilindungi 6.7 batu setiap perlawanan.

Musim berikutnya, dengan Leipzig perlu menyesuaikan diri untuk melihat lebih banyak kepemilikan, orang Sweden telah berubah menjadi peranan yang lebih dalam dan lebih penting. Seperti yang dibincangkan, pengaruhnya dari segi matlamat menurun dengan ketara, tetapi penyelesaiannya meningkat kepada 84.4 peratus, cabarannya memenangi 49.2 peratus dan ia meliputi 11.9 batu setiap permainan. Oleh itu, sementara dia dilihat sebagai kurang berkesan, dia sebenarnya menjadi lebih produktif sejak terapung di antara sayap kiri dan peranan quasi quarter-back.

Itu bukan untuk mengatakan Forsberg belum lagi ketua bekalan utama Timo Werner; dia menyediakan penyerang Jerman dengan gol pertamanya musim ini dalam kemenangan Matchday 3 ke atas Hannover, selepas semua. Perbezaannya ialah Sweden kini mempunyai cengkaman di lini tengah keseluruhan daripada hanya menyerang ruang yang luas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here