Chelsea FC

100
Chelsea FC Logo

Kelab Bola Sepak Chelsea (Chelsea FC) adalah kelab bola sepak profesional di London, England, yang bertanding di Liga Perdana Inggeris. Diasaskan pada tahun 1905, tempat asal kelab sejak itu telah menjadi Stamford Bridge.

Chelsea FC memenangi gelaran Divisyen Pertama pada tahun 1955, diikuti oleh pelbagai pertandingan piala antara 1965 dan 1971. Dua dekad yang lalu telah berjaya mencapai kejayaan, dengan kelab memenangi 23 trofi sejak 1997. Secara keseluruhan, kelab itu telah memenangi 28 trofi utama; enam gelaran, lapan Piala FA, lima Piala Liga dan empat Komuniti Komuniti FA, satu Liga Juara-Juara UEFA, dua Piala Pemenang Piala UEFA, satu UEFA Europa League dan satu Piala Super UEFA.

Kelab ini mempunyai kehadiran sepanjang masa keenam tertinggi dalam bola sepak Inggeris, dan untuk musim 2017-18 pada 41,280. Sejak tahun 2003, Chelsea telah dimiliki oleh jutawan Rusia Roman Abramovich. Pada tahun 2018, mereka telah disenaraikan oleh majalah Forbes sebagai kelab bola sepak paling bernilai ketujuh di dunia, dengan harga £ 1.54 bilion ($ 2.06 bilion) dan pada musim 2016-17 ia adalah kelab bola sepak tertinggi kelapan di dunia, memperoleh € 428 juta.

Sejarah Pendirian Chelsea FC

Pada tahun 1904, Gus Mears memperoleh stadium olahraga Stamford Bridge dengan matlamat menjadikannya padang bola sepak. Tawaran untuk menyewakannya ke Fulham ditolak, jadi Mears memilih untuk mencari kelabnya sendiri untuk menggunakan stadium. Memandangkan sudah ada satu pasukan bernama Fulham di borough, nama borough Chelsea yang berdekatan dipilih untuk kelab baru; nama seperti Kensington FC, Stamford Bridge FC dan London FC juga dipertimbangkan. Chelsea diasaskan pada 10 Mac 1905 di pub The Rising Sun (sekarang The Butcher’s Hook), bertentangan dengan pintu masuk utama sekarang di lapangan di Fulham Road, dan dipilih ke Liga Bola Sepak tidak lama kemudian.

Kelab itu memenangi promosi ke Divisyen Pertama dalam musim kedua mereka, dan menjadi antara Divisi Pertama dan Kedua pada tahun-tahun awal mereka. Mereka mencapai Final Piala FA 1915, di mana mereka kalah kepada Sheffield United di Old Trafford, dan menduduki tempat ketiga dalam Divisyen Pertama pada tahun 1920, kempen liga terbaik untuk itu. Chelsea menarik ramai orang dan mempunyai reputasi untuk menandatangani pemain nama besar, tetapi kejayaan terus menghalang kelab itu dalam tahun-tahun antara perang.

Bekas pemain tengah Arsenal dan England, Ted Drake menjadi pengurus pada tahun 1952 dan kemudian memodenkan kelab itu. Dia mengetepikan puncak pesisir Chelsea kelab itu, membaiki rejim latihan dan latihan belia, membina semula pasukan itu dengan penekanan liga dari bahagian bawah dan liga amatur, dan membawa Chelsea ke kejayaan trofi utama mereka yang pertama – kejohanan Liga – pada tahun 1954-55 . Musim berikutnya menyaksikan UEFA mencipta Piala Juara-Juara Eropah, tetapi selepas bantahan dari Liga Bola Sepak dan FA Chelsea telah dibujuk untuk menarik diri dari persaingan sebelum ia bermula. Chelsea FC gagal membina kejayaan ini, dan menghabiskan tahun 1950-an di kedudukan pertengahan jadual. Drake ditolak pada tahun 1961 dan digantikan oleh jurulatih pemain Tommy Docherty.

Docherty membina sebuah pasukan baru di sekeliling kumpulan pemain muda yang berbakat yang muncul dari setiausaha kelab dan Chelsea mencabar untuk penghormatan sepanjang tahun 1960-an, mengalami beberapa kekurangan. Mereka berada di treble, tiga kemenangan piala sekaligus, Liga, Piala FA dan Piala Liga menuju ke peringkat akhir musim 1964-65, memenangi Piala Liga tetapi terlewat dalam dua lagi. Dalam tiga musim, pasukan itu tewas dalam tiga perlawanan separuh akhir dan menjadi juara Piala FA. Di bawah pengganti Docherty, Dave Sexton, Chelsea memenangi Piala FA pada 1970, mengalahkan Leeds United 2-1 dalam perlawanan akhir. Chelsea meraih kemenangan pertama mereka di Eropah, kemenangan Piala UEFA Winners ‘Cup, tahun berikutnya, dengan kemenangan lain yang dimainkan, kali ini ke atas Real Madrid di Athens.

Akhir 1970-an hingga ke ’80an adalah tempoh yang sukar untuk Chelsea. Pembangunan semula bercita-cita tinggi Stamford Bridge mengancam kestabilan kewangan kelab itu, pemain bintang dijual dan pasukannya diturunkan. Masalah lebih lanjut disebabkan oleh unsur hooligan terkenal di kalangan sokongan, yang melanda kelab sepanjang dekad. Pada tahun 1982, Chelsea berada di bawah kekayaan mereka, yang dibeli oleh Ken Bates untuk jumlah nominal £ 1, walaupun pada masa ini Stamford Bridge freehold telah dijual kepada pemaju hartanah, bermakna kelab itu menghadapi kehilangan rumah mereka. Di padang, pasukan itu lebih baik, mendekati penyingkiran ke Divisi Ketiga untuk kali pertama, namun pada tahun 1983 pengurus John Neal mengumpulkan satu pasukan baru yang mengagumkan untuk pengeluaran minimum. Chelsea FC memenangi gelaran Divisyen Kedua pada 1983-84 dan mendirikan sendiri di bahagian teratas, sebelum diturunkan semula pada 1988. Kelab itu bangkit kembali dengan memenangi kejuaraan Divisyen Kedua pada 1988-89.

Selepas pertempuran undang-undang yang panjang, Bates menyatukan semula stadium dengan kelab itu pada tahun 1992 dengan melakukan perjanjian dengan bank-bank pemaju hartanah, yang telah dipenuhi oleh kemalangan pasaran. Bentuk Chelsea dalam Liga Perdana yang baru tidak menentu, meskipun mereka mencapai Final Piala FA 1994 dengan Glenn Hoddle. Tidak sampai pelantikan Ruud Gullit sebagai pemain pengurus pada tahun 1996 bahawa nasib mereka berubah. Beliau menambah beberapa pemain antarabangsa teratas, membawa kelab memenangi Piala FA pada tahun 1997 dan mendirikan dirinya sebagai salah satu pasukan teratas England sekali lagi. Gullit digantikan oleh Gianluca Vialli, yang mengetuai pasukan untuk memenangi Piala Liga, Piala UEFA Cup Final dan Piala Super UEFA pada tahun 1998, Piala FA pada tahun 2000 dan penampilan pertamanya di Liga Juara-Juara UEFA. Vialli dipecat digantikan oleh Claudio Ranieri, yang membimbing Chelsea ke kelayakan Piala FA 2002 dan Liga Juara 2002 pada 2002-03.

Pada bulan Jun 2003, Bates menjual Chelsea kepada jutawan Rusia Roman Abramovich untuk £ 140 juta. Lebih £ 100 juta dibelanjakan untuk pemain baru, tetapi Ranieri tidak dapat menyampaikan trofi, dan digantikan oleh José Mourinho. Di bawah Mourinho, Chelsea menjadi pasukan kelima Inggeris untuk memenangi kejuaraan liga sejak Perang Dunia Kedua (2004-05 dan 2005-06), selain memenangi Piala FA (2007) dan dua Piala Liga (2005 dan 2007). Selepas permulaan yang buruk pada musim 2007-2008, Mourinho digantikan oleh Avram Grant, yang mengetuai kelab itu untuk perlawanan akhir Liga Juara-Juara pertamanya, yang mereka kalah dengan penalti ke Manchester United.

Luiz Felipe Scolari mengambil alih dari Grant, tetapi dipecat selepas 7 bulan berikutan keputusan yang buruk. Guus Hiddink kemudian mengambil alih kelab secara sementara,  sementara terus menguruskan pasukan bola sepak kebangsaan Rusia. Hiddink membimbing Chelsea FC untuk kejayaan Piala FA yang lain, selepas itu dia meninggalkan kelab untuk kembali sepenuhnya ke posisi pengurus Rusia. Pada tahun 2009-10, penggantinya Carlo Ancelotti membawa mereka ke Liga Perdana dan Piala FA Double pertama mereka, pasukan itu menjadi kelab terkemuka Inggeris untuk menjaringkan 100 gol dalam satu musim sejak 1963. Pada 2012, pengurus sementara Roberto Di Matteo memimpin Chelsea ke Piala FA ketujuh mereka dan juara Liga Juara-Juara pertama mereka, mengalahkan Bayern Munich 4-3 pada penalti, kelab pertama London untuk memenangi piala itu. Pada 2013, pengurus sementara Rafael Benítez membimbing Chelsea untuk memenangi Liga Europa UEFA menentang Benfica, menjadi kelab pertama yang memegang dua gelaran utama Eropah serentak dan satu daripada lima kelab, dan kelab British pertama diikuti oleh Manchester United, telah memenangi semua tiga pertandingan kelab utama UEFA. Pada musim panas 2013, Mourinho kembali sebagai pengurus, yang mengetuai Chelsea ke kejayaan Piala Liga pada Mac 2015, dan gelaran liga kelima mereka dua bulan kemudian. Mourinho dipecat selepas empat bulan pada musim berikutnya, dengan kelab itu kalah 9 daripada 16 pertandingan pertama mereka dan hanya duduk satu titik di atas zon penyingkiran. Dua tahun kemudian, di bawah jurulatih baru, Antonio Conte, Chelsea memenangi gelaran Inggeris keenam.

Stadium Chelsea FC

Chelsea hanya mempunyai satu perlawanan di tempat sendiri, Stamford Bridge, di mana mereka bermain sejak asas pasukan. Ia telah dibuka secara rasminya pada 28 April 1877 dan untuk 28 tahun pertama kewujudannya, ia telah digunakan hampir secara eksklusif oleh London Athletic Club sebagai arena untuk pertemuan olahraga dan tidak sama sekali untuk bola sepak. Pada tahun 1904 tanah itu diperolehi oleh ahli perniagaan Gus Mears dan saudaranya Joseph, yang juga membeli tanah berhampiran (dahulu taman pasaran yang besar) dengan tujuan memainkan perlawanan bola sepak di kawasan kini 12.5 ekar (51,000 m²). Stamford Bridge direka untuk keluarga Mears oleh arsitek bola sepak terkenal Archibald Leitch, yang juga telah merancang Ibrox, Craven Cottage dan Hampden Park. Kebanyakan kelab bola sepak diasaskan dahulu, dan kemudian mencari alasan untuk bermain, tetapi Chelsea ditubuhkan untuk Stamford Bridge.

Bermula dengan reka bentuk seperti mangkuk terbuka dan satu teres yang dilindungi, Stamford Bridge mempunyai kapasiti asal kira-kira 100,000. Awal tahun 1930-an dilakukan pembinaan teres di bahagian selatan tanah dengan bumbung yang meliputi sekitar seperlima pendirian. Ia akhirnya dikenali sebagai “Shed End”, rumah penyokong Chelsea yang paling setia dan bersemangat, terutama pada tahun 1960-an, 70-an dan 80-an. Asal-usul sebenar nama itu tidak jelas, tetapi hakikat bahawa bumbung itu kelihatan seperti bumbung besi beralun memainkan peranan.

Pada awal tahun 1970-an, pemilik kelab mengumumkan pemodenan Stamford Bridge dengan rancangan canggih untuk 50,000 semua-tempat duduk. Kerja bermula pada East Stand pada tahun 1972 tetapi projek itu dilanda masalah dan tidak pernah selesai; kos membawa kelab dekat dengan muflis, yang memuncak di harta pegangan bebas yang dijual kepada pemaju hartanah. Berikutan pertempuran undang-undang yang panjang, tidak sampai pertengahan 1990-an bahawa masa depan Chelsea di stadium itu selamat dan kerja-kerja pengubahsuaian diteruskan. Bahagian utara, barat dan selatan tanah telah ditukar menjadi tempat semua tempat duduk dan bergerak lebih jauh ke padang, suatu proses yang disiapkan pada tahun 2001.

Ketika Stamford Bridge dibangunkan di era Bates, banyak ciri tambahan telah ditambah ke kompleks termasuk dua hotel, pangsapuri, bar, restoran, Chelsea Megastore, dan tarikan pengunjung interaktif yang disebut Chelsea World of Sport. Hasratnya adalah bahawa kemudahan ini akan memberikan pendapatan tambahan untuk menyokong bahagian bola sepak perniagaan, tetapi mereka kurang berjaya daripada yang diharapkan dan sebelum pengambilalihan Abramovich pada tahun 2003 hutang yang dibiayai untuk membiayai mereka adalah beban utama di kelab. Tidak lama selepas pengambilalihan keputusan diambil untuk menggugurkan jenama “Chelsea Village” dan memfokuskan semula ke Chelsea sebagai kelab bola sepak. Walau bagaimanapun, stadium kadang-kadang masih dirujuk sebagai sebahagian daripada “Village Chelsea” atau “The Village”.

Pemilikan kelab semasa menyatakan bahawa stadium yang lebih besar diperlukan agar Chelsea FC dapat bersaing dengan kelab saingan yang memiliki stadia yang jauh lebih besar, seperti Arsenal dan Manchester United. Disebabkan lokasinya di sebelah jalan raya utama dan dua laluan keretapi, peminat hanya boleh memasuki tanah melalui jalan keluar Fulham Road, yang menyebabkan kekangan pengembangan disebabkan oleh peraturan kesihatan dan keselamatan. Kelab itu secara konsisten mengesahkan keinginan mereka untuk mengekalkan Chelsea di rumah mereka sekarang, tetapi masih dikaitkan dengan perpindahan ke pelbagai lokasi berdekatan, termasuk Pusat Pameran Earls Court, Stesen Power Battersea dan Barracks Chelsea. Pada bulan Oktober 2011, cadangan dari kelab untuk membeli balik pegangan bebas ke tanah di mana Stamford Bridge duduk diundi oleh pemegang saham Chelsea Pitch Pemilik. Pada bulan Mei 2012, kelab itu membuat tawaran rasmi untuk membeli Stesen Power Battersea, dengan tujuan untuk membangunkan laman web itu ke stadium baru, tetapi kalah kepada konsortium Malaysia. Kelab itu kemudiannya mengumumkan rancangan untuk membangunkan semula Stamford Bridge ke stadium 60,000 tempat duduk. Pada 11 Januari 2017 ia diumumkan bahawa stadium itu diberikan menerusi majlis Hammersmith dan Fulham untuk 60,000 stadium yang baru dibina. Walau bagaimanapun, pada 31 Mei 2018, kelab mengeluarkan kenyataan menerusi laman web mereka yang menyatakan bahawa “Kelab Bola Sepak Chelsea mengumumkan hari ini bahawa ia telah meletakkan projek stadium yang baru ditahan. Tiada lagi kerja reka bentuk dan perancangan pra-pembinaan akan berlaku lagi.” Kenyataan itu seterusnya menghuraikan bahawa “Keputusan itu dibuat disebabkan iklim pelaburan yang tidak menguntungkan sekarang.”

Rekod Chelsea FC

Pemain penampilan tertinggi Chelsea adalah bekas kapten Ron Harris, yang bermain dalam 795 perlawanan kompetitif untuk kelab antara 1961 dan 1980. Rekod untuk penjaga gol Chelsea diadakan oleh kontemporer Harris, Peter Bonetti, yang membuat 729 penampilan (1959-79) . Dengan 103 caps (101 ketika di kelab), Frank Lampard dari England adalah pemain antarabangsa Chelsea yang paling banyak dihadkan.

Frank Lampard adalah penjaring gol sepanjang masa Chelsea, dengan 211 gol dalam 648 perlawanan (2001-2014); dia melepasi rekod Bobby Tambling sepanjang tahun 202 pada Mei 2013. Tujuh pemain lain juga menjaringkan lebih 100 gol untuk Chelsea: George Hilsdon (1906-12), George Mills (1929-39), Roy Bentley (1948-56), Jimmy Greaves (1957-61), Peter Osgood (1964-74 dan 1978-79), Kerry Dixon (1983-92) dan Didier Drogba (2004-12 dan 2014-2015). Greaves memegang rekod untuk gol terbanyak dalam satu musim (43 tahun 1960-61).

Skor kemenangan terbesar Chelsea FC dalam perlawanan resmi adalah 13-0, dicapai menentang Jeunesse Hautcharage dalam Piala Winners CUp pada tahun 1971. Kemenangan utama dalam kelab itu ialah kemenangan 8-0 ke atas Wigan Athletic pada tahun 2010, yang dipadankan pada 2012 terhadap Aston Villa. Kemelesetan terbesar Chelsea adalah 8-1 bertentangan dengan Wolverhampton Wanderers pada tahun 1953. Secara rasmi, kehadiran Chelsea yang paling tinggi adalah 82.905 untuk pertandingan Divisyen Pertama menentang Arsenal pada 12 Oktober 1935. Bagaimanapun, kira-kira 100,000 orang hadir dalam perlawanan persahabatan menentang pasukan Soviet Dynamo Moscow pada 13 November 1945. Pemodenan Stamford Bridge pada tahun 1990-an dan pengenalan semua tempat duduk bermaksud bahawa rekod tidak akan dipecahkan untuk masa depan yang dijangka. Keupayaan undang-undang semasa Stamford Bridge adalah 41,663. Setiap pemain yang mula bermain dalam 57 perlawanan Chelsea musim 2013-14 adalah pemain antarabangsa penuh – rekod kelab baru.

Chelsea FC memegang rekod Inggeris untuk kebobolan gol paling sedikit pada musim liga (15), jumlah tidak pernah kebobolan dalam keseluruhan musim Liga Perdana (25) (kedua-duanya ditetapkan semasa musim 2004-05), dan tidak kebobolan berturut-turut dari permulaan musim liga (6, ditetapkan semasa musim 2005-06). Kemenangan agregat 21-0 ke atas Jeunesse Hautcharage dalam Piala UEFA Winners ‘Cup pada tahun 1971 kekal sebagai rekod terbanyak dalam pertandingan Eropah. Chelsea memegang rekod untuk perlawanan paling lama yang tidak terkalahkan di tempat sendiri di dalam liga teratas Inggeris, yang berlangsung dari 86 perlawanan dari 20 Mac 2004 hingga 26 Oktober 2008. Mereka memperoleh rekod pada 12 Ogos 2007, mengalahkan rekod sebelumnya 63 perlawanan yang tidak terkalahkan oleh Liverpool antara tahun 1978 dan 1980. Gelaran liga dari 11 kemenangan berturut-turut liga berturut-turut, yang ditetapkan antara 5 April 2008 dan 6 Disember 2008, juga merupakan rekod untuk penerbangan teratas Inggeris. Pembelian £ 50 juta Fernando Torres dari Liverpool pada Januari 2011 adalah yuran perpindahan rekod yang dibayar oleh sebuah kelab British sehingga Ángel Di María menandatangani kontrak dengan Manchester United pada Ogos 2014 dengan harga £ 59.7 juta.

Malaysia Live Casino and Online Slot Game

Chelsea, bersama dengan Arsenal, merupakan kelab pertama yang bermain dengan nombor baju, pada 25 Ogos 1928 dalam perlawanan mereka menentang Swansea Town. Mereka adalah pasukan Inggeris pertama yang melakukan perjalanan dengan kapal terbang ke perlawanan domestik, apabila mereka melawat Newcastle United pada 19 April 1957, dan pasukan Divisyen Pertama pertama memainkan pertandingan pada hari Ahad, ketika mereka menghadapi Stoke City pada 27 Januari 1974. Pada 26 Disember 1999, Chelsea FC menjadi pasukan pertama British untuk memulakan barisan permulaan sepenuhnya asing (tanpa pemain British atau Ireland) dalam perlawanan Liga Perdana menentang Southampton.

Pada bulan Mei 2007, Chelsea merupakan pasukan pertama yang memenangi Piala FA di Stadium Wembley yang baru, yang juga menjadi yang terakhir memenanginya di Wembley lama. Mereka adalah kelab Inggeris pertama yang menduduki tempat ke-1 di bawah sistem pekali lima tahun UEFA pada abad ke-21. Mereka adalah pasukan pertama dalam sejarah Liga Perdana, dan pasukan pertama dalam liga teratas Inggeris sejak saingan hebat mereka Tottenham Hotspur pada 1962-63, untuk menjaringkan sekurang-kurangnya 100 gol dalam satu musim, mencapai kejayaan pada hari terakhir Musim 2009-10. Chelsea adalah satu-satunya kelab London yang memenangi Liga Juara-Juara UEFA selepas mengalahkan Bayern Munich pada final 2012. Selepas memenangi Liga Europa UEFA 2012-13, Chelsea menjadi kelab Inggeris yang pertama untuk memenangi keempat-empat piala Eropah dan satu-satunya kelab untuk memegang Liga Juara-Juara dan Liga Europa pada masa yang sama.

Pasukan Chelsea FC

No.

Posisi

Nama

Warganegara

Goalkeepers

1GKWilly CaballeroArgentina
13GKThibaut CourtoisBelgium
-GKRobert GreenEngland

Defenders

2DFAntonio RüdigerGermany
3DFMarcos AlonsoSpain
15DFVictor MosesNigeria
21DFDavide ZappacostaItaly
24DFGary Cahill (captain)England
27DFAndreas ChristensenDenmark
28DFCésar AzpilicuetaSpain
30DFDavid LuizBrazil
33DFEmersonItaly
34DFOla AinaNigeria

Midfielders

4MFCesc FàbregasSpain
5MFJorginhoItaly
6MFDanny DrinkwaterEngland
7MFN'Golo KantéFrance
8MFRoss BarkleyEngland
10MFEden HazardBelgium
11MFPedroSpain
14MFTiémoué BakayokoFrance
17MFCharly Musonda Jr.Belgium
22MFWillianBrazil
44MFEthan AmpaduWales

Forwards

9FWÁlvaro MorataSpain
18FWOlivier GiroudFrance
23FWMichy BatshuayiBelgium

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here