Athletic Bilbao

42
Athletic Bilbao logo

Kelab Athletic, yang juga dikenali sebagai Athletic Bilbao (Basque: Bilboko Athletic Kluba / Sepanyol: Athletic de Bilbao), adalah kelab bola sepak profesional yang berpangkalan di Bilbao, Negara Basque, Sepanyol.

Mereka dikenali sebagai Los Leones (Singa) kerana stadium mereka dibina berhampiran sebuah gereja yang dipanggil San Mamés (Saint Mammes). Mamme adalah seorang Kristian awal yang dibuang ke singa oleh orang Rom. Mamme menenangkan singa dan kemudiannya menjadi seorang kudus.

Kelab ini adalah salah satu daripada tiga orang pengasas Primera División yang tidak pernah diturunkan dari bahagian teratas sejak penubuhannya pada tahun 1929, yang lain adalah Real Madrid dan Barcelona. Athletic Bilbao telah memenangi La Liga pada lapan kali, paling keempat dalam sejarah liga. Dalam jadual Copa del Rey, Athletic adalah yang kedua hanya untuk Barcelona, ​​memenanginya 24 kali (setiap rekod rasmi pasukannya; Persekutuan Bola Sepak Sepanyol Diraja (RFEF) mengiktiraf 23 kemenangan). Kelab ini juga mempunyai salah satu pasukan wanita paling berjaya di Sepanyol, yang telah memenangi lima kejuaraan di Primera División Femenina.

Kelab ini terkenal dengan dasar yang membawa pemain Basque muda melalui pangkat, serta merekrut pemain dari kelab Basque lain seperti Joseba Etxeberria dan Javi Martínez. Dasar rasmi Athletic menandatangani pemain profesional yang berasal dari atau dilatih dalam bola sepak di Negara Basque yang lebih besar, termasuk Biscay, Gipuzkoa, Álava dan Navarre (di Sepanyol); dan Labourd, Soule dan Lower Navarre (di Perancis). Sejak tahun 1912, Athletic telah bermain secara eksklusif dengan para pemain yang memenuhi kriterianya sendiri untuk disifatkan sebagai Basque, dan merupakan salah satu pasukan paling berjaya di La Liga. Ini dapat dilihat sebagai kes unik dalam bola sepak Eropah; ia telah mendapat Athletic kedua-dua penyokong dan pengkritik. Kelab ini telah dipuji untuk mempromosikan pemain lokal dan kesetiaan kelabnya.

Saingan utama Athletic adalah Real Sociedad, yang menentangnya derby Basque, dan Real Madrid, kerana sukan dan persaingan politik. Athletic Bilbao adalah satu daripada empat kelab profesional di Sepanyol (yang lain ialah Osasuna, Real Madrid dan Barcelona) yang bukan perbadanan sukan; ia dimiliki dan dikendalikan oleh ahli kelabnya.

Warna Kelab Athletic Bilbao

Athletico Bilbao Jersey

Athletic Bilbao mula bermain dalam kit putih yang diubahsuai, tetapi pada musim 1902-03, barisan rasmi pertama kelab itu menjadi baju setengah setengah, sama seperti yang dipakai oleh Blackburn Rovers, yang disumbangkan oleh Juan Moser. Kemudian, seorang pelajar muda dari Bilbao bernama Juan Elorduy, yang menghabiskan Krismas 1909 di London, dituduh oleh kelab untuk membeli 25 baju baru tetapi tidak dapat mencukupi. Menunggu kapal kembali ke Bilbao dan tangan kosong, Elorduy menyadari bahawa warna pasukan tempatan Southampton mencocokkan warna Kota Bilbao, dan membeli 50 baju untuk dibawa bersamanya. Apabila tiba di Bilbao, pengarah kelab memutuskan dengan segera untuk mengubah jalur pasukan itu ke warna baru, dan sejak tahun 1910, Kelab Athletic telah bermain dengan jalur merah dan putih. Daripada 50 baju yang dibeli oleh Elorduy, separuh kemudian dihantar ke Atlético Madrid, yang pada asalnya bermula sebagai cabang remaja Athletic. Sebelum beralih dari biru dan putih ke merah dan putih, hanya satu pasukan lain yang memakai merah dan putih, Sporting de Gijón, sejak tahun 1905.

Athletic adalah salah satu kelab utama yang tidak mempunyai logo penaja rasmi yang diletakkan di atas kit mereka. Di Piala UEFA dan Copa del Rey pada 2004-05, baju itu memakai kata “Euskadi” hijau sebagai pertukaran untuk beratus-ratus ribu euro dari Kerajaan Basque (Merah, putih dan hijau adalah warna Basque). Dasar ini diubah pada tahun 2008, apabila Athletic membuat perjanjian dengan syarikat minyak Petronor yang berpangkalan di Biscay untuk memakai logo mereka sebagai ganti lebih dari € 2 juta. Pada tahun 2011, Athletic mendedahkan kit jauh baru yang diilhamkan oleh bendera Basque. Logo Kutxabank kini menghiasi hadapan kit Athletic.

Antara 2001 dan 2009 Athletic juga mengeluarkan kit permainan mereka sendiri, di bawah jenama 100% Athletic dan menggunakan reka bentuk kecil dari perayaan centenary mereka sebagai logo pengilang.

Pemain Athletic Bilbao

No.

Posisi

Nama

Warganegara

Goalkeepers

1GKKepa ArrizabalagaSpain
13GKIago HerrerínSpain
-GKÁlex RemiroSpain

Defenders

4DFIñigo MartínezSpain
5DFYeray ÁlvarezSpain
12DFUnai NúñezSpain
15DFIñigo LekueSpain
18DFÓscar de MarcosSpain
24DFMikel BalenziagaSpain
34DFAndoni LópezSpain
-DFCristian GaneaRomania
-DFYuri BerchicheSpain

Midfielders

6MFMikel San JoséSpain
7MFBeñat EtxebarriaSpain
8MFAnder Iturraspe (2nd captain)Spain
10MFIker Muniain (3rd captain)Spain
14MFMarkel Susaeta (captain)Spain
17MFMikel RicoSpain
22MFRaúl GarcíaSpain
28MFIñigo CórdobaSpain
39MFPeru NolaskoainSpain
40MFIñigo MuñozSpain
-MFAnder CapaSpain
-MFDani GarcíaSpain
-MFUnai LópezSpain
-MFOihan SancetSpain

Forwards

11FWIñaki WilliamsSpain
19FWSabin MerinoSpain
20FWAritz AdurizSpain
-FWGorka GuruzetaSpain
-FWIñigo VicenteSpain
-FWAsier Villalibre
Spain

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here