AFC Bournemouth

109
AFC Bournemouth logo
AFC Bournemouth logo

AFC Bournemouth adalah sebuah kelab bola sepak profesional di Bournemouth, Dorset, yang bermain di Liga Perdana, peringkat teratas dalam sistem liga bola sepak Inggeris. Dibentuk pada tahun 1890 sebagai Institut Boscombe St. John’s F.C., kelab itu menggunakan nama semasa mereka pada tahun 1972. Diisytiharkan The Cherries, sejak 1910 Bournemouth telah memainkan permainan rumah mereka di Dean Court. Warna rumah mereka adalah baju berwarna merah dan hitam, dengan seluar pendek hitam dan kaus kaki.

AFC Bournemouth telah memenangi pertaruhan kedua dan ketiga bola sepak Inggeris, dan dua kali pelari di tangga keempat. Mereka juga telah memenangi Piala Liga Bola Sepak, dan Piala Liga Divisyen Ketiga Piala Dunia.

Bournemouth telah menghabiskan sebahagian besar sejarah mereka memantul antara peringkat ketiga dan keempat bola sepak Inggeris. Di bawah pengurus Eddie Howe, mereka telah bangkit melalui piramid; Musim 2015-16 adalah AFC Bournemouth pertama kali di bahagian teratas di England.

Walaupun tarikh tepat yayasan kelab tidak diketahui, terdapat bukti bahawa ia dibentuk pada musim gugur tahun 1899 dari sisa-sisa Boscombe yang lebih tua St. John’s Institute F.C. Kelab ini pada asalnya dikenali sebagai Boscombe F.C. Presiden pertama ialah Encik J. C. Nutt.

Pada musim pertamanya, 1899-1900, Boscombe F.C. bertanding di Bournemouth dan Liga Junior Daerah. Mereka juga bermain dalam Piala Junior Hants. Semasa dua musim pertama, mereka bermain di padang bola sepak di Castlemain Avenue, Pokesdown. Dari musim ketiga mereka, pasukan itu bermain di lapangan di King’s Park. Pada musim 1905-06, Boscombe F.C. lulus dengan bola sepak amatur kanan.

Pada tahun 1910, kelab itu telah diberikan pajakan jangka panjang di beberapa tempat kosong di sebelah Kings Park sebagai tempat bola sepak kelab oleh Presiden J. E. Cooper-Dean. Dengan tanah mereka sendiri, yang dinamakan Dean Court selepas dermawan, kelab terus berkembang dan menguasai adegan bola sepak tempatan. Juga pada tahun 1910, kelab itu menandatangani pemain bola sepak profesional pertamanya B. Penton.

Sekitar waktu ini, kelab itu mendapat gelaran “The Cherries,” dengan dua kisah utama tentang bagaimana kelab itu memperoleh nama samaran. Pertama, kerana baju bergaris-garis merah ceri yang dimainkan oleh pasukan dan, mungkin kurang munasabah, kerana Mahkamah Dekan dibina bersebelahan dengan estet Cooper-Dean, yang diyakini mungkin telah merangkumi pelbagai buah ceri.

Buat pertama kali, semasa musim 1913-14, kelab itu bertanding dalam Piala FA. Kemajuan kelab, bagaimanapun, telah dihentikan pada tahun 1914 dengan pecahnya Perang Dunia I, dan Boscombe F.C. kembali ke Liga Hampshire.

Pada tahun 1920, Divisyen Ketiga Liga Bola Sepak terbentuk, dan Boscombe dipromosikan ke Liga Selatan rumpun, mencari kejayaan yang sederhana.

Bournemouth dan Boscombe Athletic F.C
Untuk membuat kelab lebih mewakili daerah itu, nama itu ditukar kepada Bournemouth dan Boscombe Athletic F.C. pada tahun 1923. Pada tahun yang sama, kelab itu dipilih untuk Divisyen Ketiga Liga Bola Sepak yang baru diperluaskan. Perlawanan liga pertama adalah di Swindon Town pada 25 Ogos 1923, yang Bournemouth kalah 3-1. Permainan liga pertama di Dean Court juga menentang Swindon, di mana Bournemouth mendapat titik liga pertama mereka setelah seri 0-0.

Pada mulanya, Bournemouth bergelut dalam Liga Bola Sepak tetapi akhirnya menjadi kelab Divisi Ketiga. Bournemouth kekal pada rekod sebagai anggota berterusan Bahagian Ketiga yang paling lama.

Sebagai kelab liga, Bournemouth terpaksa menunggu sehingga selepas Perang Dunia Kedua sebelum memenangi trofi pertamanya. Ini dicapai ketika mereka mengalahkan Walsall di Divisi Ketiga (Selatan) Piala di final di Stamford Bridge.

Pasukan Bola Sepak AFC Bournemouth

afc bournemouth pakaian seragam
afc bournemouth pakaian seragam

No.

Posisi

Nama

Warganegara

Goalkeepers

27GKAsmir BegovićBosnia-Herzegovina
1GKArtur BorucPoland
12GKAaron RamsdaleEngland
42GKMark TraversIreland

Defenders

5DFNathan AkéNetherlands
21DFDiego RicoSpain
3DFSteve CookEngland
11DFCharlie DanielsEngland
2DFSimon FrancisEngland
26DFTyrone MingsEngland
42DFJack SimpsonEngland
15DFAdam SmithEngland

Midfielders

20MFDavid BrooksWales
16MFLewis CookEngland
54MFMihai DobreRomania
24MFRyan FraserScotland
4MFDan GoslingEngland
20MFJefferson LermaColombia
59MFNnamdi OfoborhEngland
7MFMarc PughEngland
19MFJunior StanislasEngland
6MFAndrew SurmanSouth Africa

Forwards

18FWJermain DefoeEngland
10FWJordon IbeEngland
17FWJoshua KingNorway
9FWLys MoussetFrance
13FWCallum WilsonEngland

Stadiums AFC Bournemouth

Dean Court
Dean Court

Pada tahun 1910 Boscombe F.C. telah diberikan sebidang tanah oleh keluarga Cooper-Dean di bandar, yang mana namanya dinamakan. Tanah itu adalah tapak lubang batu tua, dan tanah itu tidak dibina pada waktunya untuk permulaan musim 1910-11. Akibatnya, kelab itu bermain di King’s Park bersebelahan sehingga berpindah ke Dean Court pada Disember 1910. Bagaimanapun, kemudahan kelab masih belum siap, dan pemain pada mulanya terpaksa bertukar di sebuah hotel berdekatan. Perkembangan awal di tanah termasuk pendirian 300 tempat duduk.

Pada tahun 1923, kelab dipilih untuk Divisyen Tiga Selatan Liga Bola Sepak, di mana mereka menukar nama mereka ke Bournemouth & Boscombe Athletic. Pertandingan Liga Bola Sepak pertama dimainkan di Dean Court pada 1 September 1923, dengan 7.000 menyaksikan seri 0-0 dengan Swindon Town. Penambahbaikan tanah berikutnya telah dibuat berikutan pembelian kelengkapan dari British Empire Exhibition di Wembley, yang membolehkan pembinaan pendirian 3,700 tempat duduk. Teras tertutup telah ditambah di hujung selatan tanah pada tahun 1936.

Kehadiran Liga rekod kelab telah ditetapkan pada 14 April 1948, ketika 25,495 menyaksikan kekalahan 1-0 kepada QPR. Kehadiran rekod keseluruhan telah ditetapkan pada 2 Mac 1957, apabila 28,799 penonton menyaksikan pertandingan Piala FA menentang Manchester United. Tidak lama kemudian, bumbung telah ditambahkan ke pendirian barat. Kelab itu juga membeli lebih banyak tanah di belakang hujung utara tanah, dengan niat membesarkan pendirian dan membina pusat rekreasi. Bagaimanapun, kelab itu telah kehilangan wang semasa pembinaannya dan meninggalkan skim itu pada tahun 1984. Hasilnya, struktur yang dibina separuh dibina dan perumahan dibina di bahagian tapak tersebut. Kehadiran Liga Bola Sepak paling rendah kelab telah ditetapkan pada 4 Mac 1986, ketika hanya 1,873 melihat 2-2 yang ditarik dengan Lincoln City.

Ground sepenuhnya dibina pada tahun 2001, dengan padang berputar sembilan puluh darjah dari kedudukan asalnya dan tanah bergerak dari perumahan bersebelahan. Kerana kerja itu tidak selesai pada masanya untuk permulaan musim 2001-02, Bournemouth memainkan lapan pertandingan pertama mereka di Stadion Avenue di Dorchester berhampiran. Apabila Dean Court dibuka semula dengan perlawanan menentang Wrexham pada 10 November, ia mendapat nama tajaannya yang pertama, menjadi Stadium Pertama Fitness. Walaupun ia dibina semula sebagai stadium tiga peringkat dengan kapasiti 9,600, kerusi diletakkan di hujung selatan yang belum berkembang pada musim gugur tahun 2005. Pada 24 Februari 2004, James Hayter menjaringkan hatrik Trik yang tercepat di Liga Bola Sepak di Dean Court, menjaringkan tiga gol dalam 2 minit dan 20 saat ketika 6-0 melawan Wrexham. Kelab itu menjual stadium itu pada bulan Disember 2005 dalam perjanjian jual-beli-dan-leaseback dengan syarikat hartanah London Structadene.

Pada 2010-11 pendirian selatan sementara dibina, tetapi telah dikeluarkan semasa musim 2011-12 selepas kehadiran jatuh. Pada Julai 2011, stadium itu dinamakan semula sebagai Stadium Seward selepas hak-hak penamaan telah dijual kepada Kumpulan Motor Seward. Berikutan dengan Seward memasuki pentadbiran pada bulan Februari 2012, tanah itu kemudiannya dinamakan semula sebagai Goldsands Stadium dalam perjanjian selama dua tahun. Pada musim panas 2013, pendirian kerusi 2,400 telah dibina di hujung tanah yang belum berkembang hasil daripada promosi kelab ke Kejohanan. Pada bulan Julai 2013 ia dinamakan sempena bekas penyerang kelab Ted MacDougall.

Pencapaian AFC Bournemouth

 • Football League Championship
  • Pemenang: 2014–15
AFC Bournemouth meraikan kemenangan juara Sky Bet 14/15
AFC Bournemouth meraikan kemenangan juara Sky Bet 14/15
 • Football League One
  • Pemenang: 1986–87
  • Runners-up (2): 1947–48, 2012–13
 • Football League Two
  • Runners-up (2): 1970–71, 2009–10
  • Play-off winners: 2002–03
  • Promoted: 1981–82
 • Southern League
  • Runners-up: 1922–23
 • Football League Trophy
  • Pemenang: 1983–84
  • Runners-up: 1997–98
 • Football League Third Division South Cup
  • Pemenang: 1945–46

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here